ananasplant verzorging - Decorum

Ananasplant verzorging

Ananasplant verzorging

Ananasplant verzorgen? Zo doe je dat!

Met de Ananasplant haal je een waar stukje tropen in huis! De tropische kamerplant uit Azië en Midden-Amerika is makkelijk te verzorgen en heeft een heel leuk extraatje: de ananas kun je namelijk eten! De Ananasplant heeft veel bijnamen, namelijk: anti snurkplant, Ananas Champaca, Sierananas of Bromelia Ananas.

Natuurlijk moet je dan wel goed je Ananasplant verzorgen. Hoe je dat het best kunt doen? Onze kweker Martin van Duynplant weet er letterlijk alles van en vertelt je hier al zijn tips en geheimen voor de beste Ananasplant verzorging. Alvast in het kort:

  • Weinig water nodig
  • Halfschaduw
  • 20 °C is perfect

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees alles over kamerplanten verzorging.

De Ananasplant is geen Decorum plant

Ananasplant verzorging

Ananasplant water geven

Hoeveel water heeft een ananasplant nodig? Nou… niet zo veel!
Online lees je veel andere verhalen waarin wordt gezegd dat de Ananasplant veel water nodig heeft. Dit is niet waar. Veel mensen denken dit, omdat de Sierananas in de natuur uit een vochtige omgeving komt, maar de huiskamervariant van de Ananasplant heeft echt stukken minder water nodig.

De beste tips van onze kweker Martin:

  • Potgrond droog houden
  • 1 keer per 2 weken een klein scheutje water

In de warme zomermaanden kun je jouw Ananasplant meer water geven dan in de winter. Belangrijk hierbij is dat je pas weer water geeft als de potgrond is opgedroogd. Voel regelmatig met een vinger in de potgrond. Als je jouw Ananasplant te veel water hebt gegeven, zullen de onderste bladeren geel worden.

Kamerplanten water geven

Beste standplaats voor de Ananasplant

Ook over de beste standplaats voor de Ananasplant vind je online niet altijd juiste informatie. Het klopt dat de Ananasplant graag in de zon staat, maar dit is niet de beste standplaats voor de Ananasplant in jouw woonkamer!

In de volle zon wordt de vrucht namelijk sneller rijp en zodra de vrucht rijp is, zal de plant sterven. Dat is natuurlijk zonde van jouw mooie Ananasplant. Zet de Bromelia Ananas daarom niet in de volle zon.

Een plek in de schaduw is echter ook niet gewenst, want dan zal je Ananasplant niet groeien. Hij heeft namelijk wel licht nodig. Bij te weinig licht zullen de onderste bladeren geel worden.

De beste standplaats voor de Ananasplant is daarom een plek in de halfschaduw.

  • Een raam op het noorden: mag direct in de vensterbank
  • Een raam op het westen/oosten: houd 2 á 3 meter afstand aan
  • Een raam op het zuiden: houd 3 á 4 meter afstand aan

Wist je dat….
De Ananasplant bekend staat als de anti-snurkplant? Echt waar! De plant kan helpen tegen snurken. Dit maakt de Ananasplant dé nummer 1 slaapkamerplant!

Temperatuur

De Ananasplant houdt van een temperatuur van 20 °C. Voorkom temperaturen onder de 14 °C, want daar houdt ‘ie niet zo van.

Luchtvochtigheid

De Ananasplant houdt niet echt van een hoge luchtvochtigheid. Het is daarom niet nodig om je Sierananas te sproeien met een plantenspuit of om de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen door bijvoorbeeld een bakje met water op de verwarming te zetten in de winter.

Vanwege deze wensen is de Ananasplant erg populair als:

Ananasplant verpotten

Het is niet nodig om je Ananasplant te verpotten. De plant zal eerder een vrucht hebben gemaakt dan dat de plant veel groter wordt. Als de vrucht rijp is, is de plant ook klaar met groeien.

Kamerplanten verpotten

Voeding voor de Ananasplant

Ook voeding is niet nodig voor de Ananasplant om te groeien. Sommige kamerplanten zijn harde groeiers en kunnen hierbij een zetje in de rug gebruiken, maar de Ananasplant is een sterke krachtpatser die geen hulp nodig heeft.

Voeding voor kamerplanten

Is de Ananasplant giftig?

De bladeren van de Ananasplant zijn giftig en kun je niet eten. Pas dus op met huisdieren en kinderen. Vooral katten willen wel eens spelen met kamerplanten. Pas daarom op dat ze het blad niet opeten, omdat dit een geïrriteerde en allergische reactie kan veroorzaken, waaronder braken, misselijkheid en buikpijn. De vrucht van de Ananasplant is niet giftig, want die is gewoon eetbaar en smaak heer-lijk!

De Ananasplant snoeien

Het is niet nodig om de Ananasplant te snoeien om dezelfde reden dat het niet nodig is om plantenvoeding aan je Ananasplant te geven. Mochten bladeren lelijk zijn geworden door verkeerde Ananasplant verzorging, kun je die bladeren wel gewoon snoeien. Doe dit met een snoeischaar en zorg voor een rechte snee, zodat de wond zo goed mogelijk kan herstellen.

Bloeit de Ananasplant?

Nope, de Ananasplant bloeit niet. Er groeit wel een heerlijke vrucht aan!

Is de Ananasplant luchtzuiverend?

Jazeker! De Ananasplant is een luchtzuiverende kamerplant. De zuurstof die de plant ‘s nachts uitstoot, zorgt ervoor dat je minder gaat snurken. Vandaar ook de naar: Anti-snurkplant

Ziektes en plagen bij de Ananasplant

De Ananasplant is niet extreem gevoelig voor ziektes en plagen, maar net als iedere andere plant kan de Ananasplant last krijgen van luizen, zoals wolluis.

Ziektes bij kamerplanten

Uiterlijke kenmerken van de Ananasplant

Doet jouw Ananasplant het niet zoals je had verwacht? Dat kan gebeuren! Iedere plant heeft zijn eigen unieke behoeften dus de zorg is niet altijd even eenvoudig. De meest voorkomende uiterlijke kenmerken hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Onderste bladeren worden geel

Worden de onderste bladeren van je Ananasplant geel? Dan kan dit twee oorzaken hebben:

  • Te veel water
  • Te donker

Ga voor jezelf na wat voor jouw Ananasplant van toepassing is. Aan de potgrond kun je voelen of je Ananasplant te veel water heeft gekregen. De grond mag goed uitdrogen voordat je nieuw water geeft. Eens in de twee weken een klein scheutje water is meestal wel voldoende.

De Ananasplant houdt van licht, zet ‘m dus nooit in de schaduw. Als je langer van je Ananasplant wil genieten, kun je hem het beste in de halfschaduw zetten, want in de volle zon zal de vrucht sneller rijp worden en als de vrucht rijp is, is de plant kort daarna ook klaar.

Ananasplant groeit niet

Groeit jouw Ananasplant en/of de ananas niet? Dan staat de plant te donker. Zet je Sierananas in dat geval dichter bij het raam.

Bruine bladeren

Bruine bladeren bij je Ananasplant komen doordat de plant te lang in de zon heeft gestaan. Dit gebeurt meestal na een verhuizing van standplaats of wanneer de Ananasplant net bij zijn nieuwe huis vanuit de kwekerij aankomt. De plant moet dan even wennen aan de omgeving. Zet je Ananasplant in dit geval verder van het raam. Lelijke bladeren kun je snoeien.