Gerbera Decorum

Snoeien

Kamerplanten snoeien

Snoeien… waarom zou je? Nou, want snoeien… doet groeien! Het is dus echt niet zonde om die mooie bladeren af te knippen. Als je een hangend blad hebt (komt veel voor bij de monstera) of je plant wordt heel groot, dan kun je gemakkelijk een aantal bladeren afsnijden. De bladeren kun je vervolgens weer in een vaas doen, dus je hoeft er niet gelijk afscheid van te nemen. Hoe en wanneer je het best kunt snoeien? Onze kwekers Nico en Niels vertellen je er alles over!

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees alles over kamerplanten verzorging.

Tips voor snoeien

Wat is snoeien?

Snoeien betekent simpelweg dat je bladeren en takken van je kamerplant afsnijdt. In de natuur is dit niet nodig, maar planten die in een sierpot in een woonkamer staan, zullen hierbij geholpen moeten worden. Kamerplanten snoeien heeft de volgende voordelen:

  • De plant hoeft zijn energie over minder takken en bladeren te verdelen, waardoor de overgebleven takken en bladeren beter groeien en voller worden (en dus mooier!)
  • De plant mooi compact blijft, er zullen namelijk geen uitgroeiende of hangende takken zijn
  • De stam van de plant kan (afhankelijk van de plant) meer licht opnemen, omdat er minder blad in de weg zit

Wanneer snoeien?

Je kunt je plant het best snoeien vlak voordat de groeiperiode begint. Dat is in het voorjaar. Dit geldt overigens ook voor het verpotten van kamerplanten. In het voorjaar wordt het lichter en warmer, waardoor de plant beter kan groeien. Snoeien zorgt namelijk voor kleine wondjes op de plant. Snoeien in de winter is daarom geen goed idee, omdat de plant dan niet genoeg energie heeft om te herstellen. Het is dus aan te raden om ieder voorjaar je plant even aan te pakken en te snoeien.

Hoe moet ik mijn kamerplanten snoeien?

Je kunt zelf makkelijk snoeien door een snoeischaar te kopen. Hiermee kun je op een veilige manier de takken en bladeren van de plant verwijderen. Wij adviseren maximaal 10 – 20% van de plant te snoeien en dan met name het volgende:

  • Uitstekende takken (deze kun je, als ze nog mooi zijn, daarna in een vaas doen)
  • Zijscheuten op de stam
  • Droge bladeren
  • Bruine bladeren
  • Gele bladeren