Gerbera Decorum

Water geven

Kamerplanten water geven

Hoeveel water moet ik mijn plant geven? Deze vraag horen we elke dag en dat is ook niet zo vreemd. Voor geen enkele plant is er namelijk een vaste hoeveel water om te geven, want dit is altijd afhankelijk van het soort plant, de standplaats, de warmte en de potmaat. Gelukkig helpen onze kwekers je op weg! Decorum is een kwekerscollectief van maar liefst 55 enthousiaste bloemen- en plantenkwekers. Onze kweker Aad vertelt je alles over kamerplanten water geven!

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees alles over kamerplanten verzorging.

Tips voor water geven

Soort plant

Wist je dat iedere kamerplant van oorsprong ergens op de wereld uit de natuur is gehaald? Ontdekkingsreizigers hebben jaren geleden diverse plantensoorten meegenomen naar hun thuislanden en daarom kunnen wij nu genieten van een groene woonkamer! Maar met al die verschillende oorsprongen komen ook verschillende waterbehoeftes. Zo lust een plant uit het regenwoud wel een flinke slok water, maar laat een plant uit de woestijn zijn drankje liever staan. In het kort kun je de waterbehoefte van kamerplanten als volgt verdelen:

  • Weinig waterbehoefte: de grond mag langere periode helemaal uitdrogen
  • Gemiddelde waterbehoefte: de grond mag kort uitgedroogd zijn
  • Veel waterbehoefte: de grond moet altijd vochtig blijven

Eigenlijk mag alleen bij weinig waterbehoefte de grond uitdrogen (sansevieria, succulent). Bij gemiddelde waterbehoefte moet de grond wel vochtig blijven, maar hoeft niet altijd nat te zijn. Veel waterbehoefte betekent vaak dat een plant meerdere keren per week water nodig heeft.

Afmeting pot

De afmeting van de pot is belangrijk voor de waterbehoefte van de kamerplant. Hoe groter de pot, hoe beter het water kan worden verdeeld. Een te kleine pot kan water minder goed verdelen, waardoor de wortels meer op (moeten) nemen. Hierdoor kan wortelrot ontstaan. Het beste is om de plant in de bijgeleverde kweekpot te laten en deze te potten in een sierpot die minimaal 20% groter is dan de kweekpot. Hierdoor heeft het water meer ruimte om te verspreiden. Je kan ook hydrokorrels onderin de pot gooien, hierdoor kan het water makkelijker weg.

Temperatuur

Ook de kamertemperatuur waarin de plant staat heeft een grote invloed op de waterbehoefte van de plant. Hierbij geldt de regel: hoe warmer het is, hoe meer water de plant nodig heeft. In de zomer zul je je kamerplanten dus meer water moeten geven dan in de winter. Maar let wel op dat je de plant niet teveel water geeft, want dat vinden de wortels mogelijk niet fijn. Je kunt in dat geval beter vaker kleinere hoeveelheden geven.

Temperatuur kan oplopen door de zon, maar ook door de verwarming. Vooral in de winter kan de verwarming een nadelig effect hebben, omdat de verschillen erg groot zijn met dag/nacht. Daarnaast zorgt een verwarming voor een lagere luchtvochtigheid. Sommige planten houden van een hoge luchtvochtigheid (uit de regenwouden bijvoorbeeld). Om de luchtvochtigheid te verhogen is het aan te raden de planten regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Een andere optie is om bakjes water (zonder deksel) op de verwarming te zetten.

Licht

Logischerwijs wordt het warmer wanneer er veel licht schijnt, dus bij veel licht zul je automatisch ook meer water moeten geven. Maar daarnaast heeft de hoeveel lichtinval zelf ook een effect op de waterbehoefte van de plant. Hoe meer de plant in een lichte omgeving staat, hoe meer water de plant nodig heeft. Een schaduwplant zal meestal dus niet zoveel water nodig hebben, maar planten in veel zonlicht wel.