Gerbera Decorum

Verpotten

Kamerplanten verpotten

In de meeste gevallen is het aan te raden je kamerplant ieder jaar te verpotten in een grotere pot. Hierdoor krijgen de wortels meer ruimte om te groeien, waardoor de plant sterker wordt en ook het blad zal groeien. Meer weten over verpotten? Onze kweker Olaf vertelt je er alles over!

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees alles over kamerplanten verzorging.

Tips voor verpotten

Wat is verpotten?

Verpotten betekent simpelweg dat je kamerplant in een andere pot wordt gezet en dan met name in een grotere pot dan de huidige. Wanneer je een kamerplant koopt zonder mooie sierpot, dan ontvang je jouw nieuwe plant altijd in een kweekpot van de kweker. In deze pot kan de plant vaak nog makkelijk een tijdje staan, maar na verloop van tijd dient je plant in een grotere pot te worden gezet.

Waarom moet ik mijn plant verpotten?

Het is aan te raden om planten te verpotten, omdat de wortels op een gegeven moment bekneld raken in de kweekpot. De wortels zijn dan flink gegroeid, maar blijven wel binnen de pot. In de natuur kunnen de wortels alle kanten op, dus dat wil de plant het liefst, maar in de pot kan dat niet. Door de plant uit de huidige pot te halen en over te potten in een grotere (sier)pot, krijgen de wortels meer ruimte om te groeien. Daarnaast zul je de grotere pot moeten vullen met extra, verse potgrond. In de potgrond zitten nieuwe voedingsstoffen die de plant nodig heeft om te groeien. Kies de juiste potgrond voor jouw kamerplant. Je kunt hiervoor advies vragen in het tuincentrum. Voor de meeste kamerplanten moet je goed vochtdoorlatende potgrond gebruiken.

Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Het verschilt per plant wanneer en hoe vaak je het best kunt verpotten, maar voor vrijwel alle planten geldt dat je, net zoals kamerplanten snoeien, het best kunt verpotten in het voorjaar. In het voorjaar begint de groeiperiode van de plant en zullen de wortels sterker worden. Dit kan de plant nodig hebben, want verpotten kan impact hebben op de plant. Bloeiende planten kun je het best verpotten na de bloeiperiode, omdat verpotten de bloeiperiode kan versnellen en dat is zonde van de mooie bloemen!

Hoe verpotten?

Als je nog nooit een plant hebt verpot, dan kan dit best een uitdaging zijn. Maar al volg je deze tips, dan wordt het appeltje-eitje!

TIP 1: Neem een grotere pot

Zorg ervoor dat je nieuwe (sier)pot minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Dit kun je meten door de diameter van de pot te meten.

TIP 2: Laat de grond even uitdrogen

Als de grond uitdroogt, krimpt de grond en kun je de plant makkelijker uit de pot halen. Ook is een goede tip op hard in de kweekpot te knijpen. zo komt de plant los van de pot.

TIP 3: Verwijder oude potgrond

Doe dit voorzichtig. Je wilt de wortels immers niet beschadigen!

TIP 4: Leg een fundering in de sierpot

Voor als je je plant niet in een kweekpot overpoot: afhankelijk van je plant kun je gewoon potgrond op de bodem van de nieuwe pot leggen, maar soms is het aan te raden om hydrokorrels te gebruiken.

TIP 5: Verpot de plant

Nu de fundering is gelegd kun je de plant van de oude pot in de nieuwe pot zetten. Doe dit voorzichtig!

TIP 6: Vul de pot

Omdat de nieuwe pot groter is, zul je meer nieuwe potgrond moeten toevoegen om de leegte te vullen. Druk de potgrond licht aan.

TIP 7: Geniet samen met jouw plant van de nieuwe pot!

Je plant is verpot! Nu rest alleen nog op hem terug te zetten op zijn favoriete plekje en verder alleen nog maar te genieten van jouw groene kamerplant.