Gerbera Decorum

Voeding

Kamerplantenvoeting

Kamerplanten voeding, wat is dat? Nou, wist je dat kamerplanten van oorsprong ergens uit een gebied op de wereld komen? Van nature hebben ze daar al voldoende voedingsstoffen om te groeien, maar hier in onze koude kikkerlandje in een mooie sierpot is dat wel anders. Je kunt ze daarom helpen door plantenvoeding te geven. Wat het precies is en hoeveel + hoe vaak je kunt geven? Onze kweker Jochem legt het je uit:

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees alles over kamerplanten verzorging.

Voeding voor kamerplanten

Wat is plantenvoeding?

Plantenvoeding is, de naam zegt het al, voeding voor planten. Net zoals wij mensen voeding nodig hebben om te groeien, hebben kamerplanten dat ook. En omdat kamerplanten uit hun veilige, vertrouwde omgeving in de natuur zijn gehaald (waar ze alle nodige voedingsstoffen uit de grond kunnen halen), dienen ze een beetje geholpen te worden wanneer ze in een mooie sierpot staan. Kamerplanten voeding bevat belangrijke ingrediënten die de plant nodig heeft om te groeien, namelijk stikstof, kalium en fosfor. Ieder van deze stoffen draagt op een eigen manier bij aan een gezonde plant. Zo heeft stikstof een positief effect op de groei, heeft fosfor een positief effect op wortelgroei en zorgt kalium voor een stevige plant.

Waarom hebben planten voeding nodig?

In de natuur kunnen planten voldoende voedingsstoffen uit de grond en omgeving halen, maar in de woonkamer is dit wel even anders. Plantenvoeding helpt jouw groene kamergenoot te groeien. Plantenvoeding bevat extra voedingsstoffen die stimulerend zijn voor de groei van je plant.

De drie basiselementen voor planten om te kunnen groeien zijn water, licht en CO2. Samen zorgen deze elementen voor fotosynthese. “Foto-syn-watte?” zul je je nu vast afvragen. Foto-syn-these: dit is een natuurlijk proces waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Met andere woorden: hierdoor komt zuurstof vrij uit de plant. Bomen doen dit ook en daardoor kunnen wij mensen zuurstof inademen.

Soorten plantenvoeding

Plantenvoeding komt in verschillende vormen. De meest bekende zijn vloeibare plantenvoeding, , biologische plantenvoeding. plantenvoedingkorrels en staafjes met plantenvoeding. Vloeibare plantenvoeding is het makkelijkst te doseren en daarom adviseren wij vloeibare plantenvoeding

Welke voeding moet ik mijn plant geven?

Veel planten kunnen gewoon normale plantenvoeding krijgen. Je hebt groene plantenvoeding, bloeiende plantenvoeding, orchideeën plantenvoeding. Je hebt echt voor elke plant voeding, maar er is 1 kamerplant die absoluut geen plantenvoeding mag: de Kentia, want dan verbranden de wortels.

Speciale plantenvoeding per plant is in principe meestal beter dan algemene plantenvoeding, maar als je meerdere planten in huis hebt, is het goed voor te stellen dat je niet voor elke plant eigen voeding wilt kopen. Algemene plantenvoeding is in dat geval ook prima. Meestal is normale Pokon plantenvoeding is prima voor de gemiddelde kamerplant.

 

Hoeveel voeding moet ik mijn plant geven?

Hoeveel voeding een kamerplant nodig heeft, is sterk afhankelijk van de plant zelf. De ene plant groeit sneller en heeft daardoor meer plantenvoeding nodig. Een cactus heeft bijvoorbeeld heel weinig voeding nodig, omdat een cactus niet zo snel groeit. Geef in ieder geval nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid voeding dat op de verpakking staat vermeld.