Witte vlieg bestrijden
Kwekertips voor…
Witte vlieg
Heeft jouw plant last van witte vlieg? Of denk je dat jouw plant hier last van heeft? Op deze pagina vertelt onze kweker John van JoGrow alles over dit kleine vliegje en zijn beste tips hoe je witte vlieg het best kunt bestrijden. Alvast in het kort:
- 2 tot 3 millimeter groot
- Grote witte vleugels
- Makkelijk te herkennen
- Brengt schade toe aan planten
Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees ook alles over andere ziektes en plagen bij planten of de beste tips voor kamerplanten verzorging.
Witte vlieg bestrijden
Wat is witte vlieg?
Witte vlieg staat ook wel bekend als de motluis en is een vervelend beestje voor kamerplanten, want met slechts 2 tot 3 millimeter grootte kan de witte vlieg grote schade toebrengen. Gelukkig is witte vlieg een stuk makkelijker te herkennen dan andere plagen, zoals spint en trips, vanwege de grote witte vleugels. Meestal zitten ze bovenin planten op verse bladeren en als je aan de plant schudt, zullen we weg vliegen, waardoor je ze erg makkelijk herkent. Witte vlieg is verre familie van de bladluis, dopluis en schildluis.
Wat doet witte vlieg met mijn plant?
- Zuigt voedingsstoffen uit de plant
- Brengt extra schade toe met giftig speeksel
- Kan virussen overbrengen
- Scheidt honingdauw uit
Witte vlieg brengt met giftig speeksel schade toe aan planten. Ze bijten zich een weg voor het oppervlakte van de bladeren en zuigen de voedingsstoffen uit de plant. Door het giftige speeksel brengt dit nog grotere schade toe. Het resultaat: gele bladeren die na verloop van tijd van de plant zullen vallen.
Daarnaast kan witte vlieg ook virussen met zich meebrengen, waardoor ze nog gevaarlijker zijn. En witte vlieg scheidt honingdauw uit.
Honingdauw
- Wordt veroorzaakt door bladluizen
- Geeft schimmels meer kans
- Trekt mieren aan
In het sap dat de witte vlieg uit het blad zuigt, zitten suikers. Meer dan dat de witte vliegen nodig hebben. Het teveel aan suikers dat de witte vliegen hebben opgezogen, scheiden ze weer uit als een plakkerige substantie: honingdauw. Dit kun je herkennen door het glimmende blad. Honingdauw wil je liever niet op je plant hebben, want het kan ervoor zorgen dat schimmels makkelijker blijven plakken, waardoor de plant ziek kan worden, met de dood tot gevolg.
Witte vlieg is niet de enige plaag dat honingdauw produceert. Ook bladluis, wolluis en dopluis produceren honingdauw op kamerplanten.
Oorzaak van witte vlieg
- Houdt van lage luchtvochtigheid
- Houdt van temperaturen hoger dan 20 ℃
- Verspreidt zich door te vliegen
Allereerst is het goed om te weten dat witte vlieg, net als ieder ander insect, meer kans maakt op zwakke planten dan op gezonde planten. De juiste verzorging van je plant is dus belangrijk, maar het kan altijd voorkomen dat witte vlieg zich nestelt op jouw mooie kamerplant.
Witte vlieg houdt van bepaalde omstandigheden, namelijk een lage luchtvochtigheid en hoge temperaturen. Ze verplaatsen zich door te vliegen. De meeste witte vlieg plagen op kamerplanten gebeuren daarom nadat een kamerplant in de zomer buiten heeft gestaan, als het warm en droog is. Wanneer je de plant vervolgens naar binnen haalt, haal je ook de witte vlieg plaag mee naar binnen en hiermee kun je ook andere planten besmetten. Dus laat je jouw kamerplant in de zomer graag wat vitamine D opdoen? Controleer dan altijd goed op witte vlieg (en andere insecten) wanneer je de plant weer naar binnen haalt.
Witte vlieg herkennen
Witte vlieg is gemakkelijk te herkennen. Ook al zijn ze niet zo groot, ze zijn erg wit en hebben vleugels die opvallen. Ze komen vaak voor in grotere getalen, waardoor je niet om ze heen kunt als je even aan de plant schudt: dit kan resulteren in een heuse witte vlaag van witte vlieg die opvliegen. Helaas is de plaag daarmee niet opgelost, want ze zullen vanzelf weer terugvliegen naar hun favoriete plekje op jouw kamerplant om verder te gaan met waar ze mee gebleven waren: voedingsstoffen uit de plant zuigen. Witte vlieg is het vaakst te vinden op jonge bladeren, meestal bovenin de plant.
Witte vlieg bestrijden
- Met zeep
- Met azijn
- Met knoflook
- Met biologische neemolie
Wat te doen tegen witte vlieg?
Witte vlieg is dan makkelijk te herkennen, de plaag is niet makkelijk te bestrijden. Door de jaren heen zijn ze minder gevoelig geworden voor veel pesticiden. We hebben onze kwekers naar tips gevraagd om witte vlieg te bestrijden:
TIP 1 – Sproeien met zeep of azijn
We beginnen bij het begin: sproeien. Sproei met een plantenspuit met water en groene zeep op de witte vlieg en de eitjes. Doe dit tweemaal per week tot je geen witte vlieg meer ziet. Je kunt in plaats van groene zeep ook azijn gebruiken. Meng een scheutje groene zeep of een scheutje azijn met een liter water en sproeien maar! Herhaal dit wekelijks tot de witte vliegjes weg zijn.
TIP 2 – Sproeien met knoflook
Ook knoflook kan effectief zijn tegen witte vlieg. Kook een liter water en voeg hier drie geperste teentjes knoflook aan toe. Wacht tot het is afgekoeld en sproeien maar! Je zou ook nog groene zeep of azijn kunnen toevoegen om het de witte vliegjes helemaal onaangenaam te maken.
TIP 3 – Biologische neemolie
Je kunt ook biologische neemolie gebruiken om witte vlieg te bestrijden. Voeg een scheutje neemolie met een liter water toe aan een plantenspuit en sproei de plant flink nat. Spuit ook goed op de potgrond. Neemolie doodt daarnaast ook de eitjes en voorkomt schimmelinfecties.
Planten gevoelig voor Witte vlieg
Voornamelijk planten in moestuinen zijn erg gevoelig voor witte vlieg en ook planten in de kassenteelt, zoals tomatenplanten. Wat betreft kamerplanten zijn het vooral de kamerplanten met zachte bladeren waar de witte vlieg graag zijn onderkomen vestigt, bijvoorbeeld de Calathea:
Calathea
De Calathea is een plant met prachtige bladeren, maar kan wat lastig zijn in de verzorging. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Calathea verzorging.