Spint bestrijden

Kwekertips voor…
Spint

Heeft jouw plant last van spint? Of denk je dat jouw plant hier last van heeft? Op deze pagina vertelt onze kweker John van JoGrow alles over dit kleine beestje en zijn beste tips hoe je spint het best kunt bestrijden. Alvast in het kort:

  • Is familie van de spin
  • Zuigt voedingsstoffen uit de plant
  • Overleeft de winter

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees ook alles over andere ziektes en plagen bij planten of de beste tips voor kamerplanten verzorging.

Spint bestrijden

spint bestrijden rode spint decorum

Wat is spint?

Spint is een infectie of plaag van een heel klein beestje op planten: de spintmijt. Spint zuigt net als bladluisschildluisdopluis en wolluis voedingsstoffen van de plant. Met het blote oog is spint moeilijk te zien totdat ze in grote getalen als een heuse plaag aanwezig zijn. Het is belangrijk om spint zo snel mogelijk te bestrijden, want als je de spintmijten hun gang laat gaan, zal je plant sterven. Daarbij overleeft spint de winter en verspreiden ze zich snel, dus als je ze niet goed bestrijdt, weet je zeker dat je volgend jaar weer spint hebt.

Spintmijten hebben 8 poten, zijn klein en hebben een ovale vorm. Ze komen in verschillende kleuren voor, afhankelijk van het soort. De meest voorkomende soort is de kasspint ofwel de bonenspintmijt. Deze spint is een halve millimeter groot en heeft een lichtbruine kleur. Als je spint hebt op je kamerplant, is de kans groot dat het de kasspint is.

Wist je dat…
Spint geen insect is? Het is familie van de spin (en ja, de spin is ook geen insect!). Ze hebben namelijk ook acht poten en lopen op dezelfde manier. Ook spannen spintmijten draden (web). Spint is moeilijk te herkennen, maar als je lang genoeg wacht, valt het vanzelf op dat je spint in huis hebt door de draden!

Wat doet spint met mijn plant?

  • Zuigt voedingsstoffen uit de plant
  • Zorgt voor gele vlekken op het blad
  • Maakt spinnenwebben

Spint zuigt voedingsstoffen uit de plant. Spint zit meestal aan de onderkant van het blad waar het gaatjes prikt om bij deze voedingsstoffen te komen. Essentiële voedingsstoffen die de plant zelf nodig heeft om gezond te blijven en te groeien. Hoe meer spint op een plant zit, hoe meer voedingsstoffen de spint steelt. Hoe langer je wacht met bestrijden, hoe moeilijker het wordt. Handel dus direct wanneer je spint ziet!

Oorzaak van spint

  • Zwakke planten
  • Via luchtstromen (tocht)
  • De perfecte omgeving
  • Je neemt zelf spint mee via je kleding
  • Verouderde potgrond
  • Spint overwintert
  • Je plant is al besmet bij aanschaf

Waar komt spint vandaan?

Je kunt op verschillende manieren en in verschillende situaties spint krijgen. Ten eerste is het goed om te weten dat een zwakke plant vele malen vatbaarder is voor ziektes dan gezonde planten. Dus de beste remedie tegen spint? Preventie! Zorg ervoor dat spint geen kans maakt en houd je plant gezond!

Maar natuurlijk is het altijd mogelijk om spint te krijgen. Ook als je de verzorging van je kamerplant perfect uitvoert. Zo zijn dit de meest voorkomende oorzaken van spint op kamerplanten.

De perfecte omgeving

Spint houdt van een warme en droge omgeving. Deze omstandigheden zijn perfect om zich voort te planten. Planten naast een loeiende verwarming zijn daarom de perfecte broedplaats voor spint. Voor je het weet, heb je een hele kolonie! Je kunt het spint een stuk onprettiger maken door de luchtvochtigheid te verhogen, bijvoorbeeld door de plant te besproeien met een plantenspuit of door een bakje met water op de verwarming te zetten.

Wist je dat…
Hoe warmer het wordt, het hoe sneller de spint zich kan voortplanten? Spint is enorm gevoelig voor temperaturen. Zo duurt het slechts zeven dagen van ei tot volwassen mijt bij temperaturen van 30 °C! En bij temperaturen onder de 12 °C “pauzeert” de ontwikkeling. De eitjes wachten dan met uitkomen tot het warmer wordt. Op deze manier kan spint zelfs de winter overleven en is het extra belangrijk om heel goed alle spint te bestrijden, zodat je niet na de winter weer een spintplaag hebt. 

Via luchtstromen (tocht)

Spint verspreidt zich net als veel andere plagen via luchtstromen. Probeer je kamerplanten daarom niet op de tocht te zetten.

Je neemt zelf spint mee via je kleding

Spint kan zich ook verspreiden via kleding. Als je bij een besmette plant bent geweest, kom daarna dan niet zomaar in de buurt van een andere plant, want voor je het weet is je andere plant ook besmet. Verwissel je kleding eerst in dat geval.
Ook gereedschap, zoals snoeischaren en gieters, kunnen spint meenemen naar de volgende plant. Reinig dit dus goed voordat je het gebruikt voor niet-besmette planten.

Verouderde potgrond

Potgrond bevat voedingsstoffen voor planten. Als een plant al langer in dezelfde potgrond zit, zijn de meeste voedingsstoffen hier wel uit. Spint kan zich goed voortplanten in potgrond met weinig voedingsstoffen. Je kunt plantenvoeding geven om meer voeding in de grond te krijgen. Je kunt ook de plant verpotten en nieuwe potgrond gebruiken voor de nieuwe pot.

Spint overwintert

De eitjes van spint wachten met uitkomen totdat de temperaturen hoog genoeg zijn. Ze gaan niet dood bij lage temperaturen. Een strenge winter heeft dus geen invloed op het sterven van de eitjes. Als je de spintbestrijding niet perfect hebt uitgevoerd voor de winter, weet je bijna altijd zeker dat je het jaar daarop ook spint hebt.

Je plant is al besmet bij aanschaf

Het is ook mogelijk dat een plant al besmet is bij aanschaf. Natuurlijk kijkt iedere kweker, tuincentrum en verkoper altijd goed naar de plant voor verkoop, maar spint is – zeker in het beginstadium – heel moeilijk met het blote oog te herkennen. Controleer daarom altijd goed op spint (en natuurlijke andere ziektes en plagen).

Spint herkennen

  • Kleine puntjes
  • Kleuren: wit, beige rood, geel-groen, bruin
  • Ovalen vorm
  • Wit-gele puntjes (schade) aan blad
  • Draden/webben

Spint is moeilijk te herkennen, zeker in het beginstadium. Ze zijn erg klein, zo’n halve millimeter, nog kleiner dan de grootte van een speldenknop. Je moet goed kijken aan de onderkant van de bladeren, want anders vallen ze niet op. Na verloop van tijd is spint makkelijker te herkennen, omdat de plant dan tekenen van schade zal vertonen.

Wist je dat…
De meest voorkomende spintmijt (de kasspint) ook wel bekend staat als de “spint met twee stippen”? De kassspint is namelijk een beige spintmijt met twee donkerbruine/zwarte vlekken aan de zijkant. Ook al zul je dat met het blote oog niet snel zien. 

Spint komt voor in de kleuren wit, beige rood, geel-groen en bruin. Spint zit meestal aan de onderkant van het blad en prikt daar in de bladeren om voedingsstoffen uit de plant te zuigen. Bij dunne bladeren zie je daardoor aan de bovenkant wit-gele puntjes. Bij planten met dikkere bladeren zie je dit minder snel of niet. Dan kun je spint alleen herkennen door aan de onderkant van het blad te kijken of je spint ziet, of door de draden (web) die ze spannen. Over deze draden zie je spint bewegen. Hoe langer spint op de plant zit, hoe dikker de draden worden. De draden zijn niet schadelijk voor de plant, maar het maakt de sierwaarde er niet mooier op.

Als de spintmijten lang genoeg hun gang kunnen gaan, is er sprake van algehele bladverkleuring. Het blad wordt geel en lijkt dan verdroogd door te veel zonlicht, maar het komt doordat de spint de voedingsstoffen uit de plant heeft gezogen.

Spint bestrijden

  • Preventie is het best
  • Ander biologisch bestrijden

Wat te doen tegen spint?

De beste “bestrijding” tegen spint is preventie, want de kleine mijt is anders moeilijk te bestrijden. Mocht je toch spint krijgen, kun je het best biologisch bestrijden, want tegen veel chemische middelen is spint de afgelopen jaar resistent geworden. De beste spintbestrijding tips van onze kweker vind je hieronder.

TIP 1 – Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is zeker het geval bij spint. Preventie is daarom de allerbeste tip tegen spint. Zorg ervoor dat de omstandigheden niet optimaal zijn voor de spint, dus verhoog de luchtvochtigheid in de kamer en zorg voor niet al te hoge temperaturen. Mocht het toch warm worden, dan is het nog belangrijker om de plant goed te sproeien met water. Dit mag dagelijks.

Houd je planten gezond door ze goed te verzorgen. Lees je goed in voordat je een plant koopt. Waar komt je plant te staan? Een Strelitzia bijvoorbeeld zal het niet goed doen in de schaduw, terwijl een Polyscias liever niet te veel zonlicht heeft. Door verkeerde verzorging worden planten zwakker en maakt spint meer kans. Snoei je plant alleen in de groeiperiode, verpot je plant wanneer nodig, geef de juiste hoeveelheid water en geef plantenvoeding indien nodig. Lees voor meer tips alles over kamerplanten verzorging.

TIP 2 – Water, groene zeep en azijn

Al doe je nog zo goed je best, spint is nooit 100% te voorkomen. Dus mocht je toch spint op je kamerplant hebben, geen paniek, er zijn meerdere manieren om spint te bestrijden. Bijvoorbeeld sproeien met een brouwsel van water, groene zeep en azijn. Gebruik hierbij de verhouding: 80% water, 10% zeep en 10% azijn.

Supertip! Sproei dit brouwsel in de avond op je plant, omdat de eitjes dan uitkomen. Doe dit tweemaal per week voor minimaal vier weken lang, omdat niet alle eitjes in een keer uitkomen en het brouwsel de eitjes niet doodt. Je doodt zo alle spintmijten, waardoor ze ook geen nieuwe eitjes kunnen maken.

TIP 3 – Water, groene zeep en spiritus

Werkt het vorige brouwsel met azijn niet? Dan kun je een hardnekkigere methode gebruiken. Vervang de azijn voor spiritus. Pas de verhouding aan naar 80% water, 15% groene zeep en 5% spiritus. Let op: spiritus is voor niets gezond, dus ook niet voor je kamerplant.

TIP 4 – Verwijder aangetast blad

Je kunt bladeren die zijn aangetast door spint verwijderen. Ze gaan toch niet meer herstellen. Alle voedingsstoffen zijn eruit gezogen en zullen niet terugkomen. Gebruik een snoeischaar en snoei de bladeren. Let op: gebruik de snoeischaar daarna niet zomaar bij andere planten, maar reinig deze grondig.

TIP 5 – Roofmijten

Spint is ook biologisch te bestrijden met de natuurlijke vijand: roofmijt. Roofmijt is een klein beestje dat spint eet, zowel het beestje als de eitjes.

Planten gevoelig voor Spint

In theorie kan iedere plant last krijgen van spint, maar de ene plant is gevoeliger voor spint dan de andere. De planten die het meest gevoelig zijn voor spint hebben we hieronder voor je op een rij gezet: 

Alocasia

De Alocasia staat ook wel bekend als de Olifantsoor. Lees alles over Alocasia verzorging.

Dracaena

De Dracaena staat ook wel bekend als de Drakenbloedboom. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Dracaena verzorging.

Ficus

De Ficus staat ook wel bekend als de Vijgenplant, Rubberboom of Wurgplant. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Ficus verzorging.

Areca

De Areca Palm, ofwel Goudpalm, is een sterk luchtzuiverende kamerplant. Lees alles over Areca verzorging.

Kentia

De Kentia palm is een populaire kamerplant die niet graag in de zon staat. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Kentia palm verzorging.

Monstera

De Monstera wordt ook wel Gatenplant genoemd en is een makkelijke kamerplant. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Monstera gatenplant verzorging.

Philodendron

De Philodendron komt voor in heel veel verschillende soorten. Lees alles over Philodendron verzorging.

Polyscias

De Polyscias wordt ook wel Aralia genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Polyscias verzorging.

Schefflera

De Schefflera is een prachtige kamerplant met kenmerkende bladeren dat zijn oorsprong “Down Under” in Australië vindt. Lees alles over Schefflera verzorging.

Livistona

De Livistona Rotundifolia wordt ook wel Waaierpalm genoemd. Lees alles over Livistona verzorging.

Terug
Decorum kweker Jogrow