Dopluis bestrijden

Kwekertips voor…
Dopluis

Heeft jouw plant last van dopluis? Of denk je dat jouw plant hier last van heeft? Op deze pagina vertelt onze kweker John van JoGrow alles over dopluis en zijn beste tips over hoe je Dopluis het beste kunt bestrijden. Alvast in het kort:

  • Klein beestje met een schild
  • Produceert honingdauw
  • Bestrijden met water, zeep of alcohol

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees ook alles over andere ziektes en plagen bij planten of de beste tips voor kamerplanten verzorging.

Dopluis bestrijden

Jonge Dopluis platte dopluis

Wat is dopluis?

De dopluis is een klein beestje dat familie is van de bladluis, maar helaas een stuk lastiger te bestrijden is. De dopluis is namelijk beschermd door een schild, net als de schildluis. De dopluis en schildluis worden om die reden veel met elkaar vergeleken, maar het zijn niet dezelfde beestjes. Dopluizen zijn kleine beestjes die planten flinke schade kunnen toebrengen. Ze komen in verschillende kleuren voor. De meest voorkomende zijn de grijze en bruine dopluis en ook de wollige, witte dopluis komt veel voor.

Wist je dat…
Dopluizen in een aantal weken 3000 eitjes kunnen uitbroeden? Dopluizen kunnen zich dus enorm snel voortplanten! Een extra reden om er zo snel mogelijk bij te zijn en de dopluizen te bestrijden.

Wat doet dopluis met mijn plant?

  • Eet voedingsstoffen van de plant
  • Produceert honingdauw
  • Remt de groei van de plant
  • Zorgt voor bladval
  • Zorgt voor verkleurde bladeren

Dopluizen eten voedingsstoffen van planten. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de plant om te kunnen leven, dus je kunt je misschien wel voorstellen dat te lang, te veel dopluizen op je plant dodelijk kan zijn. De plant heeft namelijk onvoldoende voedingsstoffen om gezond te kunnen groeien, waardoor de plant minder weerstand krijgt. Het gevolg? Verkleurde bladeren, uitval van blad en een plant die niet groeit.

Honingdauw

  • Een zoete, kleverige substantie
  • Trekt mieren en andere insecten aan
  • Zorgt voor roetdauwschimmel

Net als bladluis produceren dopluizen honingdauw. Dopluizen (en andere beestjes) kunnen niet alle suikers verwerken en scheiden dit weer uit, waardoor een zoete, kleverige substantie op de plant komt te zitten. Deze substantie wordt honingdauw genoemd en trekt weer andere insecten aan, zoals mieren. Die mieren en andere honingdauw-liefhebbers wil je liever niet op je plant, want ook al zijn ze niet direct schadelijk voor je plant, ze kunnen virussen bij zich dragen en ze beschermen de makers van de honingdauw tegen natuurlijke vijanden. Je kunt ze dus zien als de bodyguards van de dopluizen. Mooi om te zien hoe de natuur werkt, maar iets minder mooi voor jouw mooie plant!

Daarnaast heeft honingdauw nog een nadeel en dat is dat het de perfecte basis voor schimmels vormt. Honingdauw kan verschimmelen. Dit kun je herkennen aan een zwarte, roetkleurige laag op de bladeren. Dit wordt daarom ook wel roetdauwschimmel genoemd. Door een teveel aan honingdauw en roetdauwschimmel raakt de plant verstikt, waardoor de plant niet meer zal groeien. Zorg dus dat je er snel bij bent!

Dopluis is niet de enige plaag die honingdauw produceert. Ook bladluiswolluis en witte vlieg produceren honingdauw op kamerplanten.

Oorzaak van dopluis

Zwakke planten zijn vatbaarder voor dopluis

Als je dopluis op je plant hebt, kan dat meerdere oorzaken hebben. Allereerst is het goed om te weten dat een gezonde plant minder kans heeft om ziek te worden dan een zwakke plant. Zwakke planten zijn namelijk vatbaarder voor ziektes en plagen, dus ook de dopluis kan zich makkelijker door de opperlaag heen wurmen en zich tot de sappen wenden. Dus, zorg voor de juiste omstandigheden voor jouw plant en de dopluis staat al 1-0 achter.

Waar houdt dopluis van?

De dopluis houdt ook van een droge lucht en een kalkrijke grond. Je plant regelmatig besproeien met een plantenspuit is dus een uitstekende preventie tegen dopluis, omdat dit de luchtvochtigheid verhoogt. Voor tropische kamerplanten is het altijd verstandig om te sproeien, maar ook niet-tropische planten kun je prima besproeien, want het kan geen kwaad. Een kalkrijke grond kun je voorkomen door de plant regelmatig te verpotten en nieuwe potgrond te gebruiken.

Hoe komt dopluis op mijn plant?

Dopluis verplaatst zich via:

  • Tocht (binnen) en wind (buiten)
  • Mensen en kleding (aanraken)
  • Huisdieren
  • Vogels

Jonge Dopluis platte dopluis

Dopluis herkennen

Dopluizen zitten meestal rond de nerven van de bladeren, maar zijn eigenlijk te vinden op de gehele plant: onder het blad, bovenop het blad, op de stam, op de stelen en op de wortelkluit. Goed zoeken dus! De kleur van de dopluizen verschilt. Jonge dopluisjes (worden crawlers genoemd) hebben een lichtbruine of groen-gelige kleur. Ze hebben dan nog geen dop schild, maar zijn plat. Volwassen dopluizen hebben wel zo’n schild dat eruit ziet als een dopje (vandaar de naam dopluis). De kleur verandert dan ook. Volwassen dopluizen zijn bruin/grijs en zijn zo’n 4 millimeter groot. Volwassen dopluizen zijn dus makkelijker te zien en te herkennen, want ze zitten vaak stil op een plek rondom de nerf aan de onderkant van het blad.

Dopluizen bestrijden

  • Met een plantenspuit en groene zeep
  • Dopluis verdrinken
  • Met alcohol

Wat te doen tegen dopluis?

Dopluizen kunnen hardnekkige beestjes zijn om te bestrijden. Door hun schild zijn ze goed beschermd tegen bestrijdingsmiddelen, maar er zijn andere manieren om dopluizen te bestrijden. Hierbij de 3 beste tips van onze kweker John:

TIP 1 – Dopluizen bestrijden met een plantenspuit en groene zeep

We beginnen met oma’s ouderwetse huis-, tuin- en keukentip, want oma weet het als geen ander! Oma’s recept:

  • 1 liter water
  • 1 eetlepel groene zeep
  • 20 ml olie (zonnebloem of olijfolie is prima)

Meng dit goed door elkaar in een plantenspuit en spuit het brouwsel op de dopluizen. Doe dit twee keer per week tot de dopluizen weg zijn.

TIP 2 – Dopluizen verdrinken

Als je de geïnfecteerde plant een kwartier lang helemaal onderdompelt in water, zullen de dopluizen verdrinken. Bij kleine planten is dit wel iets makkelijker dan bij grote planten. Als je thuis een bad hebt kun je dit vrij gemakkelijk doen. Je zou ook de grijze container gebruiken, daar passen de meeste grote planten ook wel in. Wel heel goed schoonmaken van tevoren!

Als je kiest voor deze manier, kun je de plant het best in de kweekpot laten zitten en als je plant hier niet meer in zit is een pot met drainage gaten ook goed, zodat het water daarna goed uit de kluit kan stromen.

Deze methode is niet altijd de beste keuze voor planten die niet tegen te veel water kunnen. Zo is het een perfecte methode voor de Lepelplant en de Strelitzia, maar wat minder voor de Sansevieria en de Beaucarnea.

TIP 3 – Dopluizen bestrijden met alcohol

Deze methode is ook effectief, maar kost wel wat tijd. Je kunt dopluizen namelijk ook één voor één verwijderen door een wattenstaafje met alcohol nat te maken en vervolgens te deppen op de dopluizen. Na zo’n 15 seconden kun je de dopluizen gemakkelijk van de plant halen. Let op: niet alle alcohol is geschikt. Van zoete alcohol kan schimmel op de plant komen. Je kunt het best spiritus gebruiken.

Planten gevoelig voor Dopluis

In theorie kan iedere plant last krijgen van dopluis, maar de ene plant is gevoeliger voor dopluizen dan de andere. De planten die het meest gevoelig zijn voor dopluis hebben we hieronder voor je op een rij gezet: 

Calathea

De Calathea is een plant met prachtige bladeren, maar kan wat lastig zijn in de verzorging. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Calathea verzorging.

Dracaena

De Dracaena staat ook wel bekend als de Drakenbloedboom. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Dracaena verzorging.

Ficus

De Ficus staat ook wel bekend als de Vijgenplant, Rubberboom of Wurgplant. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Ficus verzorging.

Gardenia

De Gardenia wordt ook wel Kaapse Jasmijn genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Gardenia verzorging.

Kentia

De Kentia palm is een populaire kamerplant die niet graag in de zon staat. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Kentia palm verzorging.

Monstera

De Monstera wordt ook wel Gatenplant genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Monstera gatenplant verzorging.

Polyscias

De Polyscias wordt ook wel Aralia genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Polyscias verzorging.

Tradescantia

De Tradescantia wordt ook wel Vaderplant genoemd en is een populaire kamerplant die vaak wordt opgehangen in de huiskamer. Lees alles over Tradescantia verzorging.

Coffea

De Coffea wordt voluit ook wel Coffea arabica genoemd, maar staat in de volksmond nog beter bekend als de Koffieplant. Lees alles over Koffieplant verzorging.

Schefflera

De Schefflera is een prachtige kamerplant met kenmerkende bladeren dat zijn oorsprong “Down Under” in Australië vindt. Lees alles over Schefflera verzorging.

Terug
Decorum kweker Jogrow