Jogrow Groene planten Decorum

Schildluis bestrijden

Kwekertips voor…
Schildluis

Heeft jouw plant last van schildluis? Of denk je dat jouw plant hier last van heeft? Op deze pagina vertelt onze kweker John van JoGrow alles over dit kleine beestje en zijn beste tips hoe je schildluis het best kunt bestrijden. Alvast in het kort:

 • Zuigt sap uit de bladeren
 • Heeft een schild
 • Zijn erg klein en daardoor moeilijk te herkennen

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees ook alles over andere ziektes en plagen bij planten of de beste tips voor kamerplanten verzorging.

Schildluis bestrijden

schildluis op plant decorum

Wat is schildluis?

De schildluis is een klein beestje van 1 tot 3 millimeter groot dat zich voedt met plantensappen. Doordat de schildluis zo klein is, zullen ze niet snel opvallen. De schildluis wordt soms vergeleken met de dopluis, omdat beide beestjes een schild hebben om zich te beschermen, maar ze zijn niet hetzelfde. De schildluis heeft een hard, hoornachtig schild dat niet vastzit aan het lichaam (het schild van de dopluis zit wel vast). Schildluizen komen in Nederland minder vaak voor dan dopluizen en wolluizen. Schilduizen zien er niet altijd hetzelfde uit, omdat er meerdere soorten zijn. Zo komen ze voor in ronde, langwerpige en ovale vormen en ook in meerdere kleuren.

Wat doet schildluis met mijn plant?

 • Voedt zich met plantensappen
 • Is schadelijk voor planten
 • Injecteert een giftige stof

De schildluis is een vervelend beestje voor kamer- en tuinplanten. De kleine luis prikt in de plant en zuigt belangrijke voedingsstoffen uit de plant die essentieel zijn voor de plant zelf. Om het nog erger te maken injecteert de schildluis daarnaast nog een giftige stof in de plant. Dit zorgt voor bruine, rode of gele vlekken op het blad van de plant, remming van de groei, vervorming van het blad en in bepaalde gevallen zelf tot het sterven van de plant.

Honingdauw

In tegenstelling tot andere luizen, zoals dopluiswolluiswitte vlieg en bladluis, scheidt de schildluis geen honingdauw af.

(Bron afbeelding: jngl.nl)

Oorzaak van schildluis

Zwakke planten zijn vatbaarder voor schildluis

Schildluis op je plant kan meerdere oorzaken hebben. Net als met alles is voorkomen beter dan genezen. Een gezonde plant is daarom stap 1 om de kans op schildluis te verminderen. Schildluis prikt zich door de opperlaag van de plant. Een zwakke plant heeft een minder sterke opperlaag (wellicht al wondjes en scheurtjes), waardoor schildluis (en ook andere luizen) makkelijker bij de plantensappen kunnen komen. Houd je planten dus gezond door ze op de juiste standplaats te zetten, regelmatig voeding te geven en de juiste hoeveelheid water te geven.

Waar houdt schildluis van?

 • Schildluizen houden van de volgende omstandigheden:
 • Een droge lucht (lage luchtvochtigheid)
 • Zwakke planten
 • Een kalkrijke grond

Schildluizen houden niet van een vochtige omgeving, maar geven de voorkeur aan een droge lucht. Als ze op tuinplanten zitten, zullen ze bij regen sneller loslaten van de plant. En op kamerplanten zullen ze minder snel blijven zitten als de luchtvochtigheid in de kamer hoog (of niet laag) is. In de winter zullen ze daarom eerder blijven zitten dan in de zomer, omdat de verwarming zorgt voor een drogere lucht. Aan de andere kant kunnen ze in de zomer sneller binnenkomen, omdat de ramen dan open zijn en ook tocht een manier is voor (schild)luizen of zich te verspreiden en een nieuw onderkomen te vinden.

Schildluizen zijn ook gek op kalk. Kalk zit in kraanwater, dus het best is om regenwater te geven aan je planten. Voor tuinplanten is dit makkelijk, maar voor kamerplanten wordt dit natuurlijk iets ingewikkelder. Je kunt het regenwater opvangen met een regenton onder een regenpijp, maar als je hier niet te beschikking over hebt, is kraanwater ook prima om te geven aan je kamerplant. Om de grond na verloop van tijd niet té veel kalk te laten bevatten, is het verstandig om je plant te verpotten. Afhankelijk van de plant kun je dit ieder jaar, twee jaar of drie jaar doen. Gebruik hierbij nieuwe, verse potgrond. In de verse potgrond zitten nieuwe voedingsstoffen die de plant goed kan gebruiken na de verhuizing. Daarnaast heeft nieuwe potgrond ook het voordeel dat er nog geen kalk in zit. Meer weten? Lees alles over kamerplanten verpotten.

Hoe komt schildluis op mijn plant?

Schildluis verplaatst zich via:

 • Tocht (binnen) en wind (buiten)
 • Mensen en kleding (aanraken)
 • Huisdieren
 • Vogels

schildluis op plant decorum

Schildluizen herkennen

Schildluis is een stuk moeilijker te herkennen dan andere luizen. Ze zijn namelijk erg klein en scheiden, in tegenstelling tot dopluis en bladluis, geen honingdauw af. Om schildluizen op tijd te vinden zul je dus regelmatig je planten moeten controleren, want anders ben je misschien te laat. Je kunt schildluizen vinden aan de onderkant van de bladeren en op de stam van de plant. Ze zijn vaak zichtbaar bij elkaar in groepen, dus dat maakt het herkennen gelukkig iets makkelijker. Schildluizen kunnen geel, bruin, zwart en grijs zijn. Dit is afhankelijk van het soort. Het schild zit helemaal over het beestje, dus alleen het schild van de schildluis is zichtbaar.

Schildluizen bestrijden

 • Plant onder water
 • Alcohol en wattenstaafje
 • Groene zeep in plantenspuit
 • Lieveheersbeestjes

Wat te doen tegen schildluis?

Je kunt schildluis bestrijden op meerdere manieren. Hieronder vind je de top 3 tips van onze kweker om schildluis 100% biologisch te bestrijden:

TIP 1 –  Dompel je plant onder in water

Een effectieve manier om schildluizen te bestrijden is door de plant voor een minuut helemaal onder water te dompelen. De schildluizen zullen zich loslaten en verdrinken. Dit werkt het makkelijkst voor kleine kamerplanten die nog in de kweekpot zitten. Laat de plant daarna goed uitlekken.

TIP 2 – Deppen met alcohol

Een andere effectieve manier om schildluizen te bestrijden is door een watje met alcohol op de schildluizen te deppen. Gebruik hiervoor geen zoete alcohol, want dat trekt andere insecten aan. Spiritus kun je goed gebruiken.

TIP 3 – Groene zeep

Brouw een mengsel van groene zeep met water en een eetlepel olie (olijfolie of zonnebloemolie), stop het in een plantenspuit en sproeien maar! Blijf tweemaal per dag sproeien tot je geen schildluizen meer ziet.

TIP 4 – Lieveheersbeestjes

Deze bestrijdingstip is alleen voor toepassing op tuinplanten
Beestjes hebben vijanden, zo ook de schildluis. De natuurlijke vijand van de schildluis is het lieveheersbeestje. Het lieveheersbeestje is zo gek op de schildluis, hij kan er wel 100 per dag eten! Je kunt lieveheersbeestjes naar je tuin lokken met speciale lokdoosjes of de larven kopen. Laat Moeder Natuur haar werk doen, biologischer kan niet!

Planten gevoelig voor Schildluis

In theorie kan iedere plant last krijgen van schildluis, maar de ene plant is gevoeliger voor schildluizen dan de andere. De planten die het meest gevoelig zijn voor schildluis hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Calathea

De Calathea is een plant met prachtige bladeren, maar kan wat lastig zijn in de verzorging. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Calathea verzorging.

Dracaena

De Dracaena staat ook wel bekend als de Drakenbloedboom. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Dracaena verzorging.

Ficus

De Ficus staat ook wel bekend als de Vijgenplant, Rubberboom of Wurgplant. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Ficus verzorging.

Gardenia

De Gardenia wordt ook wel Kaapse Jasmijn genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Gardenia verzorging.

Kentia

De Kentia palm is een populaire kamerplant die niet graag in de zon staat. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Kentia palm verzorging.

Monstera

De Monstera wordt ook wel Gatenplant genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Monstera gatenplant verzorging.

Polyscias

De Polyscias wordt ook wel Aralia genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Polyscias verzorging.

Tradescantia

De Tradescantia wordt ook wel Vaderplant genoemd en is een populaire kamerplant die vaak wordt opgehangen in de huiskamer. Lees alles over Tradescantia verzorging.

Coffea

De Coffea wordt voluit ook wel Coffea arabica genoemd, maar staat in de volksmond nog beter bekend als de Koffieplant. Lees alles over Koffieplant verzorging.

Schefflera

De Schefflera is een prachtige kamerplant met kenmerkende bladeren dat zijn oorsprong “Down Under” in Australië vindt. Lees alles over Schefflera verzorging.