Trips bestrijden

Kwekertips voor…
Trips

Heeft jouw plant last van trips? Of denk je dat jouw plant hier last van heeft? Op deze pagina vertelt onze kweker John van JoGrow alles over dit kleine beestje? en zijn beste tips hoe je trips het best kunt bestrijden. Alvast in het kort:

  • Insect met vleugels
  • Moeilijk te zien met het blote oog
  • Brengt schade toe aan planten

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees ook alles over andere ziektes en plagen bij planten of de beste tips voor kamerplanten verzorging.

Trips bestrijden

trips bestrijden decorum

Wat is trips?

Wat is trips? Trips is een zeer vervelend insect voor planten. Het beestje heeft vleugels en kan zich hierdoor als de brandweer zo snel voortbewegen. Voor je het weer zitten ze op alle planten in dezelfde ruimte. Daarnaast planten de vrouwtjes enorm snel voort. De eitjes komen al na een week uit en de jonge tripsen kunnen al direct vliegen, dus voor je het weet heb je een heuse tripsplaag in huis, want trips kan zich op alle kamerplanten vestigen. Het is dus belangrijk om trips zo snel mogelijk te bestrijden!

Trips heeft veel weg van spint. Ze houden van dezelfde omstandigheden. Trips kun je herkennen door de grijze vlekjes op de plant.

Wist je dat…
Trips niet hetzelfde is als rouwvlieg? Ook al hebben ze allebei vleugels, trips en rouwvlieg zijn niet hetzelfde. 

Wat doet trips met mijn plant?

  • Prikt in blad
  • Zuigt voedingsstoffen uit het blad
  • Kan virus overdragen

Trips beschadigt planten door in de cellen van het blad te prikken en het blad vervolgens leeg te zuigen. Hierdoor mist de plant zelf essentiële sappen en voedingsstoffen, waardoor de plant minder sterk wordt en zijn sierwaarde verliest. De meest voorkomende kenmerken hiervoor zijn grijze, zilveren vlekken op de bladeren. Een bijkomend gevolg van trips is dat de plant minder of zelfs geen nieuwe bladeren aanmaakt en dat de al bestaande bladeren uitdrogen. Maar dat is nog niet het gevaarlijkst aan trips. Trips kan namelijk planten infecteren met een virus. Wanneer je plant dit virus heeft, is de kans groot dat het einde verhaal is.

Oorzaak van trips

De oorzaak van trips kan verschillen. Wat goed is om te weten is dat zwakke planten gevoeliger zijn voor ziektes en plagen dan gezonde planten. Voorkomen is beter dan genezen, houd je plant daarom gezond. Lees de verzorgingstips van jouw kamerplant daarom goed door.

Trips komt op kamerplanten door zichzelf te verspreiden via de lucht. Met hun vleugels kunnen ze namelijk gemakkelijk van de ene plant naar de andere vliegen. Maar ook de omstandigheden in een ruimte spelen een grote rol, zo komt trips vaker voor in droge ruimtes. Door de luchtvochtigheid te verhogen, verminder je daarom de kans op trips. Trips houdt daarnaast ook van hoge temperaturen. In de koude winter vluchten ze daarom de grond in waarna ze in het voorjaar weer voorzichtig omhoog kruipen.

trips bestrijden decorum

Trips herkennen

Trips is moeilijk te herkennen. Ze zijn namelijk erg klein (maximaal 1 millimeter). De kleur van trips is zwarte, bruin of geel en ze leven dicht op elkaar. Als je trips kunt zien, kun je ze herkennen aan de vleugels. Wanneer trips volwassen is, kun je ze ook herkennen aan strepen op het lichaam en ook de vleugels hebben een opvallende tekening op de vleugel.

Je kunt trips nog beter en sneller herkennen als je weer waar je moet kijken. Zo vind je volwassen tripsen meestal op de bovenkant van het blad, in tegenstelling tot veel andere insecten die meestal aan de onderkant van het blad te vinden zijn. De larven van trips vind je meestal wel aan de onderkant van het blad.

Trips bestrijden

  • Biologisch bestrijden
  • Spuit een chemisch brouwsel op je plant

Wat te doen tegen trips?

Trips is moeilijk te bestrijden, maar hopelijk kom je met deze tips van onze kweker een heel eind:

TIP 1 – Maak de omstandigheden onprettig

Tripsen houden van een droge, warme omgeving. Als je plant last heeft van trips, kun je het minder prettig voor ze maken voor de temperatuur te verlagen in de kamer en door de luchtvochtigheid te verhogen. Het verhogen van de luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld door een bakje met water op een loeiende verwarming te zetten, zodat het water verdampt. Echter moet de verwarming dan aan staan, waardoor de temperatuur toeneemt. In het geval van trips is de beste manier om de luchtvochtigheid te verhogen middels een plantenspuit met water. Dit kan simpelweg door op de plant te spuiten.

TIP 2 – Plakstrips

Plakstrips zijn niet de beste methode om trips te bestrijden, want je zult niet de hele plaag uitroeien, maar je kunt wel veel trips pakken en verwijderen.

TIP 3 – Aaltjes

Aaltjes zijn een goede manier om de eitjes van trips te bestrijden. Ze lusten ze in overvloed! Op deze manier zorg je er in ieder geval voor dat de trips zich niet of moeilijker kan voortplanten.

TIP 4 – Chemisch brouwsel

Trips is moeilijk biologisch te bestrijden. Mocht het niet lukken om trips met tip 1, 2 en 3 helemaal te verwijderen, kun je deze tip proberen. Maak een brouwsel van 20 milliliter gele zeep 10cc spiritus en een liter water. Spuit dit de komende weken eenmaal per week op de plant tot de trips weg is.

Let op: deze chemische middelen zijn niet goed voor je plant. Probeer dit minimaal te houden.

Planten gevoelig voor Trips

Trips is niet kieskeurig wat betreft hun keuze voor nieuwe onderkomen. Ze kunnen zich op alle planten vestigen.  

Terug
Decorum kweker Jogrow