Rouwvlieg bestrijden

Kwekertips voor…
Rouwvlieg

Heeft jouw plant last van rouwvlieg? Of denk je dat jouw plant hier last van heeft? Op deze pagina vertelt onze kweker John van JoGrow alles over rouwvlieg en zijn beste tips hoe je rouwvlieg het best biologisch kunt bestrijden. Alvast in het kort:

  • Lijken op fruitvliegjes
  • Vooral de larven zijn gevaarlijk
  • Bestrijden kan op meerdere manieren

Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees ook alles over andere ziektes en plagen bij planten of de beste tips voor kamerplanten verzorging.

Rouwvlieg bestrijden

rouwvliegjes bestrijden decorum

Wat is rouwvlieg?

Rouwvliegen zijn kleine vliegjes, of eigenlijk mugjes, want de rouwvlieg is een muggensoort, maar steekt niet. Geen paniek dus voor jezelf, maar voor je kamerplant kun je maar beter actie ondernemen, want rouwvliegen kunnen flinke schade toebrengen aan jouw favoriete kamerplant. De rouwvlieg wordt ook wel varenrouwmug genoemd.

Rouwvliegjes worden soms vergeleken met fruitvliegjes, maar ze zijn niet hetzelfde. De rouwvlieg is een klein, zwart vliegje. De rouwvlieg leeft van planten. Fruitvliegjes hebben rode ogen en komen op rijp fruit af.

Rouwvliegjes worden niet oud. Als ze volwassen zijn, leven ze daarna nog maar een paar dagen. Maar vergis je niet, in deze dagen leggen ze honderden eitjes! Rouwvliegjes planten zich dus enorm snel voort. Als je er niet op tijd bij bent, heb je binnen no-time een echte rouwvliegjesplaag en vinden ze voor je het weet nieuwe onderkomens in andere planten.

Wat doet dopluis met mijn plant?

  • Rouwvlieg eet dode plantenresten
  • De larven eten de levende wortels

Rouwvliegjes zijn lastige beestjes, want niet alleen de rouwvlieg heeft een honger om te stillen, de larven ook! Waar de rouwvlieg voornamelijk dode plantenresten opeet, doen de larven dat aan de wortels. De larven eten namelijk de levende wortels. Dit is natuurlijk erg schadelijk voor de plant, want door beschadigde wortels kan de plant minder goed water en voeding opnemen uit de grond. Daarbij zijn zwakke wortels vatbaarder voor virussen en schimmels. Al met al genoeg reden om zo snel mogelijk rouwvliegjes te bestrijden!

Oorzaak van rouwvlieg

De oorzaak van rouwvlieg? Allereerst is goed om te weten dat een zwakke plant vele malen vatbaarder is voor ziektes en plagen dan een gezonde plant. Dus net als met iedere andere ziekte geldt: voorkomen is beter dan genezen! Verzorg je plant optimaal om de kans op ziektes zo laag mogelijk te houden en het voor rouwvliegjes niet aantrekkelijk wordt om zich te huisvesten op jouw kamerplant.

Maar natuurlijk kan het voorkomen dat, ondanks perfecte kamerplant verzorging, rouwvliegjes alsnog jouw plant als hun nieuwe thuisbasis kiezen. Dat betekent niet direct dat je je plant niet goed verzorgt! Het kan altijd gebeuren. De rouwvlieg houdt van een warme, vochtige omgeving. Probeer de omstandigheden daarom niet optimaal te maken voor de rouwvliegjes, want dat kan een oorzaak zijn.

Een andere mogelijke oorzaak dat rouwvliegjes op je kamerplant zitten, is dat ze zijn meegenomen door het verplaatsen van een andere plant. Of via nieuwe potgrond, waar de eitjes al in zaten.

rouwvliegjes bestrijden decorum

Rouwvlieg herkennen

Rouwvliegjes zijn best makkelijk te herkennen. Gelukkig maar, want je moet snel handelen als je ze op je plant hebt! Een rouwvlieg is zo’n 4-5 millimeter groot en helemaal zwart. De larven zijn net zo groot, maar wit van kleur. Rouwvliegen lijken op fruitvliegjes, maar zijn niet hetzelfde. Rouwvliegjes komen voor in grotere getalen. Zie je allemaal vliegjes op en rondom je plant vliegen? Grote kans dat het rouwvliegjes zijn.

Rouwvlieg bestrijden

  • Voorkomen is beter dan genezen
  • Zet je plant in quarantaine
  • Potgrond vervangen
  • Potgrond afdekken
  • Kaneel
  • Aaltjes

Wat te doen tegen rouwvlieg?
De rouwvlieg is een lastig beestje. Ze komen namelijk vaak in grote aantallen. Je kunt de rouwvlieg het best bestrijden door de larven aan te pakken. De larven nestelen zich vlak onder het oppervlak van de potgrond. Daarnaast zijn er nog meer manieren om rouwvlieg te bestrijden. Deze beste rouwvlieg bestrijdingstips van onze kwekers vind je hieronder!

TIP 1 – Voorkomen is beter dan genezen

Jep, logisch ook wel: voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt met bijna alles natuurlijk en ook zeker weten voor een rouwvliegplaag. Zorg ervoor dat de omstandigheden niet optimaal zijn voor rouwvliegjes. Rouwvliegjes houden van een warme, vochtige omgeving, dus af en toe de ramen open zetten of de verwarming aan (voor de droge lucht) vinden rouwvliegjes meestal niet zo fijn.

Maar de beste manier om rouwvliegjes te voorkomen is door de potgrond af en toe te laten uitdrogen. Een vochtige grond vinden de vrouwtjes namelijk heer-lijk om hun eitjes in te leggen. Afhankelijk van de plant kun je de grond een paar dagen laten uitdrogen, waardoor de eitjes minder kans krijgen om uit te komen. Geef daarom niet te veel water. Een teveel aan water is sowieso niet goed voor kamerplanten, want hierdoor worden de wortels zachter en kunnen ze gaan rotten (wortelrot). En dan kunnen de larven van de rouwvliegjes nog beter hun gang gaan. Nog een reden om uit te kijken met kamerplanten water geven!

Supertip van onze kweker! Koop je een nieuwe (Decorum) plant in het tuincentrum? Controleer dan ook de planten er omheen of er rouwvliegjes in zitten. Als dat zo is, dan is de kans groot dat meerdere planten er omheen besmet zijn en eitjes in de grond zitten.

TIP 2 – Zet je planten in quarantaine

Rouwvlieg gespot? Zet je plant snel in quarantaine? Door je plant in isolatie te stoppen, verminder je de kans op besmetting van andere planten. Zet je besmette plant in een andere kamer waar geen planten staan. Pas ook op met van de ene kamer naar de andere kamer gaan, want rouwvliegjes kunnen natuurlijk vliegen en ze kunnen zich ook verplaatsen via je kleding.

TIP 3 – Vervang besmette potgrond met zand

Verwijder in het geval van rouwvliegen de eerste 3 a 5 centimeter en vul de pot bij met zacht zand. Hier kunnen de rouwvliegjes geen eieren leggen. Om helemaal zeker te zijn is het aan te raden om dit alle kamerplanten te doen, zodat de rouwvlieg niet op een andere plant nestelt.

TIP 4 – Potgrond afdekken

Je kunt de potgrond ook afdekken met iets als huishoudfolie, waardoor de larven geen kans krijgen de potgrond te verlaten wanneer ze uitkomen als rouwvlieg.

TIP 5 – Plakband of vliegenvanger plakstrips

Een andere effectieve manier van rouwvlieg bestrijding is door te werken met plakstrips of vliegenvangers. Handige plastic strips die je in de potgrond steekt. Als een rouwvliegje hier tegenaan vliegt, blijft hij plakken en kan hij geen kant meer op, dus ook geen eitjes leggen!

TIP 6 – Kaneel

Oma’s huis-tuin-en-keukentip voor rouwvliegjes bestrijden: kaneel! Maak een brouwsel van 1 liter kokend water en twee eetlepels kaneel. Wacht tot het brouwsel op kamertemperatuur is en giet het water over de potgrond. Let op: niet de gehele liter, maar gewoon de hoeveelheid die je normaal gesproken geeft.

TIP 7 – Aaltjes

Wil je het liefst rouwvlieg biologisch bestrijden? Dat kan met aaltjes! Laat Moeder Natuur haar werk doen en zet aaltjes in voor biologische rouwvlieg bestrijding. Aaltjes zijn kleine rondwormen of een soort parasieten. Larven staat op hun lievelingsmenu, ze lusten ze rauw! Je kunt aaltjes gemakkelijk online bestellen.

Planten gevoelig voor rouwvlieg

In theorie kan iedere plant last krijgen van rouwvlieg, maar de ene plant is gevoeliger voor rouwvliegjes van de andere. Zo zijn vooral planten die graag in zon staan en een continue vochtige grond prettig vinden gevoeliger voor rouwvlieg. Welke planten het meest gevoelig zijn? De planten die het meest gevoelig zijn voor rouwvlieg hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Musa

De Musa, ook wel bekend als de Bananenplant, houdt van veel water en zonlicht, net als de rouwvlieg. Lees alles over Musa verzorging.

Kentia

De Kentia palm is een populaire kamerplant die niet graag in de zon staat. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Kentia palm verzorging.

Strelitzia

De Strelitzia ofwel Paradijsvogelplant houdt erg van water en van zonlicht. Het perfecte onderkomen voor de rouwvlieg. Lees alles over Strelitzia verzorging.

Livistona

De Livistona Rotundifolia (Waaierpalm) is een makkelijke kamerplant, maar houdt van een vochtige grond en is daarom ook een lekker plekje voor de rouwvlieg. Lees alles over Livistona verzorging.

Terug
Decorum kweker Jogrow