Wolluis bestrijden
Kwekertips voor…
Wolluis
Heeft jouw plant last van wolluis? Of denk je dat jouw plant hier last van heeft? Op deze pagina vertelt onze kweker John van JoGrow alles over dit kleine beestje en zijn beste tips hoe je wolluis het best kunt bestrijden. Alvast in het kort:
- Wollig, wit beestje
- Schadelijk voor planten
- Scheiden honingdauw af
- Zo snel mogelijk bestrijden
Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees ook alles over andere ziektes en plagen bij planten of de beste tips voor kamerplanten verzorging.
Wolluis bestrijden
Wat is wolluis?
De wolluis is een vervelend beestje voor kamerplanten. Wolluizen kenmerken zich door hun witte, donzige uiterlijk en worden daarom ook wel de witte luis genoemd. Wolluizen stellen niet veel eisen aan hun onderkomen, dus ze kunnen op vrijwel alle planten te vinden zijn. De wolluis is een schildluis, maar heeft geen schild. In tegenstelling tot de schildluis met schild komt de wolluis een stuk vaker voor in Nederland. Als je de donzige wolluis ziet op je plant, is het belangrijk om je plant direct in een ruimte te zetten waar geen andere planten staan en je plant direct te behandelen, want wolluizen kunnen zich snel verspreiden en voortplanten en zonder behandeling zal iedere plant sterven,
Wist je dat…
Wolluizen seksueel dimorf zijn?
Dit betekent dat de groei en ontwikkeling van mannetjes en vrouwtjes verschilt. Zo veranderen de vrouwtjes bijna niet tijdens hun ontwikkeling en de mannetjes wel. Ook hebben vrouwtjes geen vleugels.
Wat doet wolluis met mijn plant?
- Zuigt voedingsstoffen uit de plant
- Scheidt honingdauw uit
Net als bladluis en dopluis zuigt de wolluis essentiële voedingsstoffen uit de plant. Deze voedingsstoffen heeft je plant zelf ook hard nodig om te groeien en gezond te blijven, maar door de wolluis heeft je plant niet genoeg voedingsstoffen, waardoor de wolluis grote schade kan toebrengen aan je plant. Plantenvoeding geven helpt dan niet, je zult het beestje zo snel mogelijk moeten bestrijden. Als je de wolluizen niet tijdig zelf hebt herkend, zul je dit snel genoeg doen doordat je plant er minder mooi bij gaat staan. Je plant krijgt namelijk bruine bladeren en/of witte stippen op het blad. Ook neemt de groei af en zullen bladeren van de plant vallen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je plant sterft. Ook scheidt wolluis honingdauw af.
Honingdauw
- Een zoete, kleverige substantie
- Trekt insecten aan, waaronder mieren
- Zorgt voor roetdauwschimmel
- Vermindert de fotosynthese
Net als andere luizen produceert ook de wolluis honingdauw. Honingdauw is een kleverige, zoete substantie dat er glimmend uitziet. In de voedingsstoffen van de plant zitten suikers. De wolluizen kunnen niet al deze suikers verwerken en scheiden dit weer uit. Dat is de honingdauw. Honingdauw wil je liever niet op je plant, want het is een perfecte basis voor schimmels, waaronder roetdauwschimmel. Dit is enorm schadelijk voor je plant. Ook zorgt dit ervoor dat de plant minder licht opneemt, wat de fotosynthese vermindert. Dit heeft het gevolg dat de plant minder energie heeft en dus minder zal groeien.
Daarnaast trekt honingdauw andere insecten aan, zoals mieren. Die houden zo erg van de honingdauw, dat ze de wolluizen zullen beschermen. Dit gebeurt echter meer bij tuinplanten dan bij kamerplanten.
Wolluis is niet de enige plaag dat honingdauw produceert. Ook bladluis, dopluis en witte vlieg produceren honingdauw op kamerplanten.
Oorzaak van wolluis
Wolluizen verspreiden zich via luchtstromen, dus tocht, open ramen en deuren en wind zorgen ervoor dat de wolluis zijn nieuwe onderkomen vindt op jouw kamerplant. Ze kunnen ook via kleding verspreiden.
Wolluizen herkennen
- Kleine bolletjes wol dat lijkt op schimmel
- Zitten vaak in de oksels van het blad en de stam
- Is zelf wit en harig/pluizig
Bij andere luizen kun je nog wel eens twijfelen wat het is, maar wolluis is best makkelijk te herkennen. Ze zijn namelijk wit en wollig en maken “huisjes van wol”. Dit zijn kleine bolletjes dat lijkt op wol of een spinnenweb. Hierin liggen de eitjes van de wolluis. Het is dus ook belangrijk om deze bolletjes wol te verwijderen.
Meestal zitten wolluizen in de oksels van het blad en de stam, maar ze zijn op de gehele plant te vinden, behalve op de potgrond. Kijk dus heel je plant goed na om alle wolluizen te vinden als je ze gaat bestrijden.
Wolluizen bestrijden
- Spiritus en wattenstaafje
- Biologisch bestrijdingsmiddel
- Snoeien
Wat te doen tegen wolluis?
Je kunt wolluis bestrijden op meerdere manieren. Hieronder vind je de top 3 tips van onze kweker om wolluis 100% biologisch te bestrijden:
TIP 1 – Spiritus en wattenstaafje
Een efficiënte manier om wolluizen te bestrijden is door ze één voor één weg te vegen met een wattenstaafje doordrenkt met spiritus. Loop de plant heel goed na en kijk op alle plekken. Veeg ook de wollen huisjes weg, want daar bevinden zich de eitjes. Doe dit wekelijks totdat je drie weken geen wolluizen meer hebt gezien. Daarna kun je je plant weer terugzetten in de kamer met zijn groene kamergenoten!
TIP 2 – Biologisch bestrijdingsmiddel
Je kunt ook een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken om wolluizen te bestrijden. Spuit dit altijd direct op de wolluis. En ook hierbij geldt: controleer wekelijks op wolluizen tot je drie weken geen wolluizen meer ziet, zodat je zeker weet dat ze er niet meer zijn.
TIP 3 – Snoeien
Snoeien is de meest radicale oplossing. Als je heel veel wolluizen hebt en je plant bijna helemaal vol zit, kun je ervoor kiezen om de plant te snoeien. Als je plant in de groeiperiode zit (april – september) zal je plant binnen twee maanden weer nieuwe uitlopers krijgen. Het is ook verstandig om na het snoeien de plant in de spuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel.
Planten gevoelig voor Wolluis
In theorie kan iedere plant last krijgen van wolluis, maar de ene plant is gevoeliger voor wolluizen dan de andere. De planten die het meest gevoelig zijn voor wolluizen hebben we hieronder voor je op een rij gezet:
Zet de Bromelia niet in direct zonlicht. Verder is hij erg makkelijk! Lees alles over Bromelia verzorging!
Musa
De Musa, ook wel bekend als de Bananenplant, houdt van veel water en zonlicht, net als de rouwvlieg. Lees alles over Musa verzorging.
Varens
Varens zijn verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende soorten. Benieuwd naar de beste verzorgingstips? Lees alles over Varens verzorging!
Kentia
De Kentia palm is een populaire kamerplant die niet graag in de zon staat. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Kentia palm verzorging.
Livistona
De Livistona Rotundifolia staat ook wel bekend als Waaierpalm en is een makkelijke kamerplant. Lees alles over Livistona verzorging.