Bladluis bestrijden
Kwekertips voor…
Bladluis
Heeft jouw plant last van bladluis? Of denk je dat jouw plant hier last van heeft? Op deze pagina vertelt onze kweker John van JoGrow alles over dit kleine beestje en zijn beste tips hoe je bladluis het best kunt bestrijden. Alvast in het kort:
- Zuigt sap uit de bladeren
- Komt op planten door luchtstromen
- Biologisch bestrijden met plantenspuit
Tip! Onze kwekers hebben nog veel meer tips voor het verzorgen van je kamerplanten. Lees ook alles over andere ziektes en plagen bij planten of de beste tips voor kamerplanten verzorging.
Bladluis bestrijden
Wat is bladluis?
Laten we beginnen bij het begin: wat is bladluis? Bladluizen zijn kleine insecten die zich nestelen op planten en met hun stekende, zuigende stiletten (hun mond) zuigen ze als veelvraten het sap uit de plant. Bladluizen komen voor in verschillende kleuren. Zo heb je rode, gele, paarse en witte bladluizen, maar ook groene en zwarte bladluizen. De groene en zwarte bladluis komen het vaakst voor. Bladluizen zijn klein, meestal maar 0,5 millimeter. De bladluis is familie van de dopluis.
Wat doet bladluis met mijn plant?
- Zuigt sap uit bladeren
- Scheiden honingdauw af
- Bladeren krullen
- Bloemknoppen vervormen
Bladluis is een vervelend beestje voor zowel kamerplanten als tuinplanten. Zoals gezegd zuigen ze het sap uit de bladeren. In kleine hoeveelheden zijn de bladluizen niet zo schadelijk, maar ze planten zich enorm snel voort (helemaal in de zomer) en in grote populaties kunnen ze grote problemen veroorzaken. Deze sappen zijn namelijk essentieel voor de gezondheid van de plant. Als planten een tekort hebben aan deze sappen, zullen ze niet voldoende kunnen groeien. Het gevolg: gekrulde bladeren en vervormde bloemknoppen. En dat is natuurlijk zonde!
Honingdauw
- Wordt veroorzaakt door bladluizen
- Geeft schimmels meer kans
- Trekt mieren aan
In het sap zitten suikers. Meer dan dat de bladluizen nodig hebben. Het teveel aan suikers dat de bladluizen hebben opgezogen, scheiden ze weer uit als een plakkerige substantie: honingdauw. Dit kun je herkennen door het glimmende blad. Honingdauw wil je liever niet op je plant hebben, want het kan ervoor zorgen dat schimmels makkelijker blijven plakken, waardoor de plant ziek kan worden, met de dood tot gevolg.
Een tweede nadeel van honingdauw is dat de zoete substantie mieren aantrekt (bij tuinplanten is dit vaker het geval dan bij kamerplanten, maar het kan bij allebei). Mieren houden zo erg van de honingdauw, dat ze er alles aan doen om de bladluizen te beschermen, waardoor bestrijding met het lieveheersbeestje (de natuurlijke vijand van de bladluis) moeilijker wordt. Het is daarom belangrijk om vroegtijdig bladluizen te bestrijden, zodat er nog geen mieren aanwezig zijn op de plant (meer over bestrijden onderaan deze pagina bij TIP 2).
Bladluis is niet de enige plaag dat honingdauw produceert. Ook dopluis, wolluis en witte vlieg produceren honingdauw op kamerplanten.
Oorzaak van bladluis
Bladluizen nestelen zich sneller op zwakke planten. Deze ruiken sterker dan gezonde planten en daar komen de bladluizen op af. Ook kunnen ze zich op zwakke planten sneller nestelen, omdat de beschermingslaag van de plant zwakker is en de bladluizen hierdoor sneller door de beschermingslaag kunnen wurmen en het sap opzuigen.
Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg er in de eerste instantie voor dat je planten gezond zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan is tocht (binnen) of wind (buiten) vaak de boosdoener. Door de luchtstroom kunnen de bladluizen zich snel voortbewegen en voor je het weet vinden een paar bladluizen hun nieuwe onderkomen op jouw mooie plant. En dan hebben ze zich binnen no-time gekoloniseerd met een grote bladluizenfamilie.
Bladluizen herkennen
Je kunt bladluis herkennen door aan de onderkant van het blad te kijken. Hier nestelen de bladluizen zich. Zie je kleine beestjes van ongeveer 0,5 millimeter groot? Dan kan het bladluis zijn. De meest voorkomende kleuren zijn zwart en groen, maar ook rood, wit. geel en paars komt voor. Dit kun je al herkennen in een vroeg stadium. In een later stadium kun je bladluis ook herkennen aan de glimmende bladeren (de honingdauw).
Bladluizen bestrijden
- Biologisch bestrijden – Gif is niet nodig
- Met natuurlijke vijanden
- Met een plantenspuit
- Pletten met de hand
Wat te doen tegen bladluis?
Gelukkig zijn bladluizen niet heel moeilijk te bestrijden. Het belangrijkst is om er zo snel mogelijk bij te zijn, zodat je plant zo min mogelijk schade heeft en er nog niet veel bladluizen aanwezig zijn. Dus hoe eerder je erbij bent, hoe beter.
Zie hieronder de tips voor het bestrijden van bladluizen.
TIP 1 – Plantenspuit
Bladluis bestrijden doe je het snelst en het makkelijkst met een plantenspuit. Hierin kun je simpelweg koud water doen. Dit is de meest simpele oplossing. Bladluizen hebben een hekel aan kou en door de combinatie met het water zullen ze zich maar al te graag van had blad laten vallen. Zeker aan het begin van de bladluizenplaag kun je het prima proberen om eerst met alleen koud water te sproeien Je kunt in plaats van de plantenspuit de plant ook onder de koude douche zetten of met de tuinslang besproeien.
Je kunt ook middeltjes toevoegen in het water. Zo worden afwasmiddel (groene zeep) en azijn veel gebruikt als middel tegen bladluis. Mix wat afwasmiddel of azijn met water en sproei het vervolgens op de bladluizen. Voor de juiste verhouding: 1 eetlepel van het middel op 1 liter water.
TIP 2 – Lieveheersbeestjes
Deze bestrijdingstip is alleen voor toepassing op tuinplanten
Het lieveheersbeestje is de nummer 1 natuurlijke vijand van de bladluis. De bladluis is een echte lekkernij voor het lieveheersbeestje. Hij lust ze in overvloed, met gemak 100 per dag! En ook de larven lusten ze rauw. Zo eet de larve van een lieveheersbeestje zo’n 600 bladluizen tot de larve is gegroeid tot volwaardig lieveheersbeestje. Dus voor bladluizen bestrijden is het lieveheersbeestje je grootste vriend!
Maar…
Waar bladluizen zijn.. is honingdauw. En waar honingdauw is… Zijn mieren. En deze mieren houden zó erg van de honingdauw, dat ze er alles aan doen om de bladluizen te beschermen. Hierdoor wordt het voor het lieveheersbeestje dus een stuk moeilijker om de bladluizen op te eten, wanneer de bladluizenplaag al in een ver(der) gevorderd stadium zit.
Hoe kom ik aan lieveheersbeestjes?
De beste manier om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken is door je tuin aantrekkelijk te maken voor het lieveheersbeestje. Het makkelijkst is om dit te doen met lokdozen. Biologischer kan niet! Een andere manier om aan lieveheersbeestjes te komen is door een doosje van de larven te kopen.
TIP 3 – Pletten
Lekker simpel, maar effectief: pletten! Gebruik je vingers en druk de bladluizen een voor een plat. Niet heel vriendelijk, maar dat zijn ze voor jouw plant ook niet. Vooral in een wat vroeger stadium kan dit een effectieve manier zijn.
Wist je dat…
Door het pletten van bladluizen een geur vrijkomt dat lieveheersbeestjes aantrekt? Zij ruiken dode bladluizen en komen dan maar al te graag even om de hoek kijken!
TIP 4 – Oorwurmen
Deze bestrijdingstip is alleen voor toepassing op tuinplanten
Getsie… oorwurmen? Jazeker! De oorwurm is net als het lieveheersbeestje gek op de bladluizen. En op nog veel meer. Ook op larven, mijten, rupsen, parasieten en insecten eitjes.
Let op: oorwurmen zijn schadelijk voor vruchtbomen- en planten
TIP 5 – Kruiden
Deze bestrijdingstip is alleen voor toepassing op tuinplanten
Bladluizen houden niet van sterke geuren, dus planten met een sterke geur zijn perfecte preventiemiddelen. Lavendel, knoflook en andere planten met sterke geuren zijn dus perfect om in je tuin te hebben. Als de bladluizen aankomen in je tuin, zullen ze niet weten hoe snel ze zich moeten wegmaken!
Supertip van John: sommige planten trekken juist insecten aan. Zo trekken Afrikaantjes (Tagetes) insecten aan die de bladluizen opeten.
Planten gevoelig voor Bladluis
In theorie kan iedere plant last krijgen van bladluis, maar de ene plant is gevoeliger voor bladluis dan de andere. Zo zijn de meeste planten met zachte bladeren extra gevoelig voor bladluis. De planten die het meest gevoelig zijn voor bladluis hebben we hieronder voor je op een rij gezet:
Caladium
De Caladium is een knolgewas. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Caladium verzorging.
Calathea
De Calathea is een plant met prachtige bladeren, maar kan wat lastig zijn in de verzorging. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Calathea verzorging.
Dracaena
De Dracaena staat ook wel bekend als de Drakenbloedboom. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Dracaena verzorging.
Ficus
De Ficus staat ook wel bekend als de Vijgenplant, Rubberboom of Wurgplant. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Ficus verzorging.
Gardenia
De Gardenia wordt ook wel Kaapse Jasmijn genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Gardenia verzorging.
Kentia
De Kentia palm is een populaire kamerplant die niet graag in de zon staat. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Kentia palm verzorging.
Monstera
De Monstera wordt ook wel Gatenplant genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Monstera gatenplant verzorging.
Polyscias
De Polyscias wordt ook wel Aralia genoemd. Meer weten over de verzorging van deze plant? Lees alles over Polyscias verzorging.