Boeket met paarse Chrysanten

De top 5 bloemen voor Vrouwendag

Voordat we naar de top 5 bloemen voor Vrouwendag gaan, vertellen we graag eerst over het ontstaan van Vrouwendag en wanneer deze plaatsvindt.

Wanneer is Vrouwendag?

Woensdag 8 maart 2023 is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag staat strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld centraal. Vandaag de dag vieren wij dit met bloemen die aan de vrouw wordt overhandigd.

Ontstaan van Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten. Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door en voor vrouwen plaats. Ruim 15.000 vrouwen ging toen de straat op om te protesteren tegen de slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen in de textielindustrie. Deze staking is onder meer bekend geworden door de eis van de vrouwen: ‘brood en rozen’.

Internationale Vrouwendag komt oorspronkelijk dan ook van ‘Working Women’s Day’. In 1911 werd de Vrouwendag internationaal voor het eerst gevierd in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland. In de jaren die volgden werd Vrouwendag in steeds meer landen gevierd en werd het meer en meer een internationale viering. Vrouwendag stond in de beginjaren in het teken van actie voeren voor onder andere gelijke rechten, betere arbeidsomstandigheden en het recht op te stemmen. Vandaag de dag wordt er op Internationale Vrouwendag dus stil gestaan bij de strijd die vrouwen hebben geleverd voor hun rechten, maar ook om te benadrukken dat er nog steeds veel werk te doen is.

Wist je dat..

In Rusland Vrouwendag een van de belangrijkste feestdagen van het jaar is? Internationale Vrouwendag wordt in dit land dan ook groots gevierd. Hier draait deze vrije dag om het begin van de lente, bloemen en cadeautjes. Alle vrouwen zouden volgens hun in het zonnetje gezet moeten worden. Elke man wordt dan ook geacht bloemen te kopen voor hun vrouw, moeder én secretaresse.

Onze top 5 mooiste bloemen voor Vrouwendag

Cymbidium

De Cymbidium heeft een elegante en mysterieuze uitstraling. De Cymbidium bloeit in grote, kelkachtige bloemen en is zowel in een boeket als eyecatcher alleen in een vaas een oogverblindende schoonheid. Je hebt keuze in verschillende kleuren en ook de lipjes variëren met sierlijke vlekjes en stippen. En wist je dat de Cymbidum lekker lang mee gaat? Deze bloem kan zo’n vijf weken staan! Ideaal dus om cadeau te geven en de ander voor een lange tijd te verblijden.

In China is de Cymbidium een speciaal geschenk tussen vrienden, want de bloem staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap.

Cymbidium als decoratie in huis

Lisianthus

De Lisianthus is erg veelzijdig. Ze is er in het wit, crème, blauw, roze, lila, paars en zalm. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes met meerdere kleuren. De uiteenlopende kleuren en de sierlijke vorm van de bloem zorgen voor een charmante en zomerse uitstraling. De bloemblaadjes van de Lisianthus zijn trouwens, naast kleurrijk, ook nog eens heel zacht en delicaat. Met liefde geven en behandelen dus! ?

De Lisianthus lijkt dan wel zacht en lief, ze heeft een krachtige symboliek. Deze bloem staat namelijk voor waardering, dankbaarheid en charisma. Dat maakt haar de perfecte bloem om cadeau te doen tijdens Vrouwendag.

Een boeket met Lisianthus

Tulpen

Tulpen zijn verkrijgbaar van speciale botanische soorten die kort en klein blijven tot prachtig geteelde soorten met verschillende bloemvormen, zoals enkel- of dubbelbloemig, gefranjerde (crispa) en parkiettulpen. De bloem kan een- of meerkleurig zijn, gevlamd of gestreept. Wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen. Wat gaat het worden?

Gaf je in de zestiende eeuw een Tulp, dan gaf je rijkdom. In die tijd was de bloem namelijk mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam! Gelukkig is een vrolijke bos Tulpen tegenwoordig een stuk betaalbaarder en een mooi cadeau om te geven op Vrouwendag!

Gemixt tulpenboeket

Chrysanten

Chrysanten zijn er in verschillende varianten, namelijk: tros en pluis. Daarnaast is deze bloem er in ontzettend veel kleurvariaties. De Chrysant zorgt voor warmte en kleur en daarnaast past hij ook nog perfect in ieder boeket en is hij zeer lang houdbaar.

Net als veel andere bloemen, heeft de Chrysant met symboliek te maken. Deze bloem staat namelijk voor geluk en gezondheid. Leuk om te vermelden als je Chrysanten cadeau geeft.

Boeket met paarse Chrysanten

Snijkalanchoë

Wie kent de Kalanchoë niet? Deze oersterke vetplant met zijn felgekleurde bloemetjes in een breed kleurenscala is bij velen bekend en bemind. Wat echter veel minder bekend is, is dat deze plant ook als Snijkalanchoë beschikbaar is.

Een vaas met deze bloemen heeft op zichzelf al een enorme sierwaarde en biedt maar liefst 4 weken lang plezier. Deze plant is vanuit zijn natuurlijke omgeving in Madagascar gewend om tegen een stootje te kunnen en kan gemakkelijk een aantal dagen zonder water. En net als de potplant, is deze variant verkrijgbaar in meerdere trendy kleuren.

Krans met Snijkalanchoë

Deze top 5 is een kleine greep uit de Decorum collectie. Natuurlijk zijn alle bloemen prachtig en is het idee van het schenken van bloemen nog veel belangrijker. Welke bloemen geef (of krijg) jij graag op Vrouwendag?