Duurzaamheid in de tuinbouw
Hoe duurzaam is de glastuinbouw in Nederland?
Duurzaamheid in Nederland is een hot topic vandaag de dag. Van het materiaal van de verpakkingen bij jouw lokale snackbar en het recyclen van blikjes tot aan de elektrische auto’s en scooters die jou nog net niet van de weg af rijden omdat je ze weer eens veel te laat hebt opgemerkt. Maar ook de hoge gasprijzen waar we in 2022 mee te maken hadden, hebben mensen aan het denken gezet. De vraag naar zonnepanelen en warmtepompen schoot omhoog om maar zo snel mogelijk van die hoge energierekening af te komen.
Ook in de glastuinbouw is verduurzaming al jaren een zeer belangrijk onderwerp. Van relatief kleine dingen zoals het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, tot aan het gebruik van aardwarmte om de kas te verwarmen en het leggen van zonnepanelen. Het zijn maar enkele van de vele duurzame innovaties die worden toegepast in de tuinbouw. Maar welke maatregelen nemen de Decorum-kwekers om de duurzaamheid in hun kas te vergroten? In het kort:
- Energie van Moeder Natuur
- Hergebruik van water
- Hergebruik van materiaal
- Biologische bestrijding
- Huisdieren in de kwekerij
- Certificering
The earth is what we all have in common
Wendell Berry
Energie van Moeder Natuur
Met het oog op duurzaamheid benutten we graag de natuurlijke kracht van de aarde. Onze kwekers zetten dan ook massaal in op zonnepanelen als stroomvoorziening. Om de kas te verwarmen maken we veelal gebruik van geothermie (aardwarmte) of zijn kwekers aangesloten op een warmtenetwerk. Hierdoor staat op sommige bedrijven de ketel helemaal uit en wordt hier geen gas gebruikt. Er zijn tientallen kwekers die energieneutraal kunnen telen door deze duurzame initiatieven in combinatie met bijvoorbeeld het gebruik van LED-licht en aanpassingen in de kas om warmte binnen te houden. In de toekomst zal een steeds groter deel van de energie duurzaam opgewekt worden. We geven ook graag wat terug. Om de natuur een handje te helpen heeft een van onze kwekers bijvoorbeeld eigen bijenkasten en hebben andere kwekers schapen langs de kas lopen, zodat er niet gemaaid hoeft te worden. Dat scheelt weer energie!
Hergebruik van water
Nederland, waterland
Ons kikkerlandje had er altijd meer dan genoeg van, maar de afgelopen jaren wordt water steeds schaarser en daarmee steeds belangrijker. Ook voor onze kwekers. Want zonder water groeien onze planten en bloemen niet. Er is veel geïnvesteerd in duurzaamheid. Denk hierbij aan duurzame innovaties voor de opslag en het hergebruik van water binnen onze kwekerijen. We hebben bijvoorbeeld eb- en vloed vloeren. Daar kan de kweker een laagje water op laten lopen en als de planten genoeg hebben gedronken, kan ‘de stop eruit’ en loopt de vloer weer leeg. Dit water kunnen we later weer opnieuw gebruiken. Ook verzamelen we water vanaf de daken van de kas in grote opslagen, bassins genoemd. Het water dat in de kwekerij is gebruikt wordt volgens strikte normen gereinigd en veel kwekers slaan het daarna weer op om het opnieuw te gebruiken.
Hergebruik van materiaal
We zorgen goed voor de wereld om ons heen
We proberen zoveel mogelijk materialen op een duurzame manier opnieuw te gebruiken binnen de kwekerij. Decorum kweker Gova is daar een schoolvoorbeeld van. Deze laurier kweker hergebruikt zijn snoeiafval en maakt er ook nog eens hele nuttige producten van, bijvoorbeeld zeep, handontsmettingsmiddel, thee en drop. Andere kwekers gebruiken hun kweekpotten een paar keer opnieuw. Na een goede wasbeurt (met dat hergebruikte water), kunnen ze weer opnieuw ingezet worden. Om de potten te maken worden weer gerecyclede petflessen gebruikt. En dit zijn maar een paar voorbeelden van alles wat onze kwekers hergebruiken.
Biologische bestrijding
Biologische bestrijding: Alle bee(s)tjes helpen
Ook kwekers hebben te maken met beestjes die de kwaliteit van planten en bloemen aantasten. Dit willen we natuurlijk niet. Daarom maken we gebruik van biologische bestrijders. Dit kunnen aaltjes, vliegjes, lieveheersbeestjes of andere beestjes zijn. Veel van onze biologische bestrijders kun je met het blote oog (bijna) niet zien, maar doen dus heel nuttig werk! Soms blijft er wel eens een bestrijder achter op een van onze producten. Die kan jou dan mooi ook thuis helpen om je plant of bloem veilig te houden voor indringers!
Huisdieren in de kwekerij
Huisdieren in de kwekerij, echt waar?
Niet alleen kleine bestrijders zijn welkom in onze kassen. Veel van onze kwekerijen hebben ook een huisdier. Of een heel peloton huisdieren. Katten worden ingezet om muizen te vangen en kippen wieden onkruid en vangen vliegen, mugjes en motjes. Als je de Howea kwekerij Hartog Palmen binnenloopt, hoor je een gezellig getjilp. Dat zijn de kwartels die speciaal aangenomen zijn om een specifiek soort motje te vangen. En een echt welkom krijg je bij veel kwekerijen van de hond. De geur van de hond houd ongenode gasten buiten de deur. Buiten al het nut dat ze hebben, is het ook gewoon hartstikke gezellig om deze dieren in de kwekerij te hebben.
Certificering
Naast al deze duurzame oplossingen hechten wij er ook belang aan dat onze kwekers door middel van duurzaamheidscertificaten daadwerkelijk kunnen aantonen dat ze meewerken aan de verduurzaming van de glastuinbouw in Nederland.
Welke duurzame innovaties pas jij toe?
Onze kwekers dragen dus op allerlei manieren hun steentje bij aan het verduurzamen van hun kas. Dit kunnen hele zichtbare maatregelen zijn, zoals het gebruik van Ledverlichting in de kas, maar ook veel minder zichtbare toepassingen zoals bijvoorbeeld het gebruik van aardwarmte of biologische bestrijdingsmiddelen.
Is het jou bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat in de donkere maanden van het jaar de lucht boven de kassen in het Westland steeds meer paars kleurt in plaats van oranje? Dit is het gevolg van de omschakeling van traditionele gasontladingslampen naar energiezuinige Ledverlichting.
Heb je er al eens over nagedacht hoe jij een positieve bijdrage kunt leveren aan duurzaamheid? 🌱💡 Ontdek welke duurzame innovaties en maatregelen je kunt omarmen om actief deel te nemen aan de ontwikkeling van een duurzaam Nederland!