Decorum: een kwaliteitsbelofte!

Decorum is the premium brand for plants and flowers. Meer dan 50 Nederlandse kwekers werken elke dag hard om de mooiste bloemen en planten te kweken. Allemaal familiebedrijven, veel van de derde of vierde generatie. Onze kwekers werken samen aan een merk dat staat voor kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Wij zorgen voor kwaliteit in de breedste vorm van het woord. Naast productkwaliteit zijn wij ook altijd bezig met duurzaamheid en innovatie. Maar hoe doen zij dat en hoe ziet dit eruit?

Wij nemen jou graag mee in ons verhaal met behulp van onze drie pijlers.

Kwaliteit

Uiteraard worden alleen de beste planten en bloemen geselecteerd voor het merk Decorum. Onze kwekers hebben een grote passie voor planten en Bloemen. Het Decorum kwaliteitslabel is onze belofte dat alle producten van de hoogste kwaliteit zijn en je er daarom langer van kan genieten.

Daarmee vervullen we onze missie – het gelukkig maken van consumenten met prachtige bloemen en planten. Bloemen welke geluk vieren. Maar ook bloemen welke troost bieden in moeilijke tijden. Planten welke bijdragen aan een gezonde leefomgeving. En planten welke je meenemen naar exotische oorden.

Hanneke Frankema Europees Kampioen Bloemsierkunst 2022: ‘Ik werk heel graag met de producten van Decorum. En dit al vele jaren. Een enorme kwalitatieve keuze uit soorten en kleuren en dat niet alleen qua snijbloemen, maar juist in planten heeft Decorum heel veel keuze in het assortiment!

Bloemstuk Hanneke Frankema
Hanneke Frankema

Alleen de allerbeste producten van onze geselecteerde kwekers dragen het kwaliteitslabel Decorum. Je kunt niet zomaar producten uitleveren in Decorum verpakking. Decorum heeft een streng en breed selectieproces voor kwekers welke zich aan willen sluiten. Kwekers wie bij Decorum horen, selecteren de beste stekjes, bollen of zaden als start van hun teelt.

Tijdens de teelt wordt er natuurlijk nauw gecontroleerd of het wortelgestel goed is en of de plant of bloem naar behoren groeit. Op het moment dat de planten of bloemen verkoopwaardig zijn, vindt het selectieproces plaats. Elke kweker heeft een lijst met eisen waaraan het product moet voldoen om het te mogen uitleveren in Decorum verpakking. Hierin staat bijvoorbeeld: hoeveel bloemknoppen de plant of bloem minimaal moet hebben, hoe groot het product moet zijn, hoeveel gram de bloem minimaal moet wegen, wat de diameter van de bloem of plant moet zijn en welke rijpheid het heeft. Deze eisen spitsen we toe op soort en / of potmaat. Daarnaast letten we op de uniformiteit van de partij, dus of alle bloemen of planten binnen die partij net zo hoog, breed en/of lang zijn.

Automatische kwaliteitscontrole met camera bij planten
Kwaliteitscontrole met behulp van een camera

Elk bedrijf richt zijn kwaliteitsproces anders in, afhankelijk van het specifieke product dat de kweker teelt. Sommigen maken gebruik van weegschalen, anderen van camera’s, sommigen selecteren alles met de hand of een combinatie van voorgaande. Wist je dat Decorum producten door onafhankelijke, externe kwaliteitscontroleurs gecontroleerd worden? Dit bevestigt en versterkt onze kwaliteitsbelofte!

Kwaliteitscontroleur op pad
Kwaliteitscontroleur aan het werk

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een cruciaal aspect geworden in verschillende sectoren, net als bij onze kwekers. Milieubewust produceren zoals het gebruik van schonere energie, veenvrije potgrond en biologische gewasbescherming is voor Decorum belangrijk. Naast een duurzaam productieproces zetten zij zich elke dag opnieuw in om te verbeteren.

Duurzaam produceren kan door verschillende teelmethoden. Onze Decorum kwekers werken dan ook met organische meststoffen en pesticiden voor een duurzame teelt. Deze natuurlijke producten verminderen de negatieve impact op het milieu en de menselijke gezondheid.

Kwartel bij Kentia's Hartog Palmen
Een kwartel tussen de Kentia’s

Ook hebben meerdere Decorum kwekers echte kippen scharrelen in de kas, welke ongewenste insecten opeten en de kwekerij op deze manier schoonhouden.

Daarnaast kunnen efficiënte waterbeheertechnieken, zoals het gebruik van druppelirrigatie, opnamen van water vanaf onderaf door middel van een eb en vloed systeem helpen bij het minimaliseren van waterverbruik.

LED verlichting in de kas
Ledverlichting in de kas

Ook worden duurzame energiebronnen ingezet om activiteiten te ondersteunen. Het installeren van zonnepanelen en het gebruik van led verlichting helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

Naast het productieproces kiezen onze Decorum kwekers bewust voor het gebruik van zo’n min mogelijk plastic en niet duurzame materialen. Decorum etiketten zijn gedeeltelijk gemaakt van gerecycled plastic, evenals de potten. Vrijwel alle gebruikte potten bestaan uit 90% gerecycled plastic. Maar Decorum kwekers kijken verder dan verpakkingsmaterialen en potten. Ook plastic trays bestaan uit 90% gerecycled plastic.

Onze kwekers zorgen voor hun omgeving; mens en natuur.

Innovatie

Productinnovatie is de derde peiler van Decorum. De kwekers van Decorum blijven constant op zoek naar nieuwe en verbeterde soorten. Door eigen veredeling binnen de Kwekerij, maar ook door de nauwe contacten met veredelaars. De nieuwste producten van Decorum zijn terug te vinden op onze website.

De nieuwste land- en tuinbouwtechnieken worden in onze kassen toegepast om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare middelen en bronnen. Dit komt de focus op duurzaam ondernemen ten goede. Blijven door ontwikkelen zit in onze genen en dat is waar de Nederlandse Tuinbouwsector wereldwijd bekend om staat.

Kijkje nemen in de kas?

Voor ál deze planten en bloemen geldt dat de kweker zijn beste plant of bloem geselecteerd heeft voor het merk Decorum. Benieuwd hoe onze kwekers achter de schermen te werk gaan? Of hoe een kwekerij er van binnen uit ziet? Bezoek dan eens onze Youtube pagina met diverse ‘Behind the scenes video’s’.