Banner 25 jaar zonder tekst

Decorum: al 25 jaar lang planten en bloemen van topkwaliteit!

Decorum 25 years banner

Decorum 25 jaar!

Is het al 25 jaar geleden? Jazeker, de tijd vliegt als je plezier hebt! Halverwege de jaren negentig hadden de pioniers van Decorum een vooruitstrevende visie. Dit leidde tot een samenwerking tussen de beste Nederlandse kwekers. Elke kweker selecteert zijn beste producten uit de kwekerij. Deze worden geleverd onder één merk: Decorum.

Ten Have Begonia
Peet ten Have van J&P ten Have is een van de oprichters van Decorum

Opvallende trays

Oprichters Peter ten Have (J&P Ten Have) en Goos Hofland (Hofland Flowering Plants) begonnen hun vooruitstrevende idee door simpelweg hun planten te selecteren en deze in een andere tray te zetten. Door het gebruik van andere trays vielen de kwaliteitsplanten op in de massa. Al snel kwamen de kwekers erachter dat dit werkte. De opvallende trays met kwaliteitsplanten konden voor een betere prijs verkocht worden en de vraag naar dit specifieke topassortiment groeide. De klanten hadden behoefte aan zekerheid van kwaliteit.

Blauwe Decorum plants tray

Decorum als kwaliteitsgarantie

Bij de klanten ontstond ook een behoefte naar consistentie en herkenbaarheid. Voorheen moesten zij de kwaliteitsproducten herkennen aan de naam van de kweker, maar een keurmerk of certificering zou veel beter werken. In 1999 ontstond Decorum. De iconisch blauwe kleuren en het label ‘Decorum Plants’ stond garant voor kwaliteitsvolle producten.

Met de jaren sloten steeds meer kwekers zich aan bij Decorum en het plantenassortiment groeide. Sinds 2014 sluiten ook bloemenkwekers zich aan bij het kwaliteitsmerk. Intussen is de Decorum club uitgegroeid tot een premium merk met meer dan vijftig aangesloten Nederlandse kwekers. De kern is vandaag de dag nog steeds hetzelfde. Elke kweker selecteert de beste producten uit de kwekerij en levert deze uit onder één merk: Decorum.

Blauwe Decorum plants kar

Kwaliteit, duurzaamheid & innovatie

Decorum heeft drie belangrijke kernwaarden: kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Deze drie pijlers zijn de basis voor het Decorum verhaal.

Kwaliteit

Kwaliteit wordt onder andere gewaarborgd door selectieprocedures voor zowel kwekers als de producten. Een kweker moet aan bepaalde eisen voldoen als deze lid wil worden van Decorum. De beste stekken, bollen of zaden worden geselecteerd als uitgangspunt voor de teelt. Tijdens het kweekproces wordt het wortelstelsel en de groei van de plant of bloem nauwlettend in de gaten gehouden. Als de planten of bloemen volgroeid zijn, dan gaan zij door een selectieproces. Elke kweker heeft een lijst met eisen waaraan het product moet voldoen om te worden geleverd in Decorum verpakkingen. Hieronder valt bijvoorbeeld het minimum aantal bloemknoppen dat de plant of bloem moet hebben en de grootte. Tot slot, en heel belangrijk: Decorum maakt gebruik van onafhankelijke, externe kwaliteitscontroleurs die in de toeleveringsketen controleren of alle bloemen en planten van Decorum voldoen aan de vereiste kwaliteitsnormen. Dit bevestigt en versterkt de merkbelofte kwaliteit!

In de blog ‘Decorum: een kwaliteitsbelofte!’ is meer te lezen over de kernwaarde kwaliteit.

Bloemen en Planten van Decorum

Duurzaamheid

Decorum kwekers zijn in bezit van verschillende duurzaamheidscertificaten. Door middel van duurzame teelttechnieken, gezamenlijk transport en gewasbescherming doen zij er alles aan om de CO2-voetafdruk te verlagen. Decorum en de kwekers zijn lokaal betrokken en investeren in de gemeenschap. Zo worden de lokale sportverenigingen en goede doelen gesteund. Alle Decorum kwekerijen zijn familiebedrijven, soms wel van meerdere generaties. Een duurzame toekomst is essentieel om deze bedrijven voort te kunnen zetten. In onze blog ‘Duurzaamheid in de tuinbouw’ vertellen we er nog veel meer dit onderwerp.

The earth is what we all have in common
Biologische bestrijding in de kas

Innovatie

Zonder innovatie kan kwaliteit en duurzaamheid niet voortgezet worden. Decorum kwekers innoveren geregeld in geautomatiseerde teelttechnieken, data-gedreven productie & verkoop en gerobotiseerde sorteermachines. Door deze innovaties blijft de kwaliteit een garantie. Decorum houdt het assortiment vernieuwend met noviteiten door goede samenwerkingen met veredelaars en de juiste communicatie met klanten. Jaarlijks introduceert Decorum 25 à 75 nieuwe variëteiten. Op de noviteiten pagina is een actueel overzicht te vinden van alle nieuwe bloemen en planten.

Eb en vloedvloer in de kas

Trots op onze kwekers

Vandaag de dag is Decorum nog steeds het premium merk voor bloemen en planten. Meer dan 4.000 verschillende soorten bloemen en planten worden geleverd in een Decorum label en direct verkocht over de hele wereld. Al 25 jaar bouwt Decorum aan haar netwerk. Waar het begon met een paar exporteurs die exclusief recht hadden om Decorum planten te verkopen, worden Decorum producten nu over de hele wereld verscheept door honderden exporteurs. De samenwerking tussen Nederlandse topkwekers haalt het beste in elke kweker naar boven. Door het bundelen van krachten en het delen van kennis worden elke dag de beste bloemen en planten uitgeleverd onder het Decorum label. Elke kweker onderneemt zo duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld door energie op te wekken, warmte opnieuw te gebruiken, water te besparen en met biologische bestrijding te werken. Zo draagt Decorum bij aan een betere wereld!

Decorum Kwekers

Decorum is supertrots op wat de afgelopen 25 jaar is bereikt. De onderstaande video is een greep uit alle hoogtepunten van de afgelopen jaren. Decorum is uniek; het verhaal, de beleving, de belofte. De toekomst behoort tot diegenen die geloven in hun dromen. De wereld gelukkig maken met verantwoord geteelde prachtige bloemen en planten, dat is de droom van Decorum. Op naar nog vele jaren met bloemen en planten van topkwaliteit!