Vrolijk gekleurde Gerbera's

De veelzijdige Gerbera – bloem van de maand April

Geniet van de kleurrijke bloem van deze prachtige bloem van de maand!

De Gerbera, Latijnse naam Gerbera Jamesonii, is dé bloem van de maand april. Een mooie gelegenheid om deze veelzijdige en kleurrijke bloem én plant eens extra goed in het zonnetje te zetten.

Als je aan Gerbera’s denkt, denk je waarschijnlijk aan vrolijke kleuren en grote, ronde bloemen. Van knalrode, frisse witte, zachtroze, zonnig gele tot mysterieus paars. En dat is nog niet alles! Naast de bekende soorten zijn er ook nog Gerbera’s met dubbele bloemen, zoals de volle Pomponi en de Spider met zijn spinachtige bladeren.

Kortom de Gerbera is er in verschillende soorten, maten en kleuren, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze geven je boost van positieve energie.

Oorsprong van de Gerbera

De Gerbera is een plant die onderdeel uitmaakt van de Asteraceae familie. Deze is ontdekt in 1737 door een botanicus die nauw samenwerkte met de Duitser Traugott Gerber, naar wie de plant is vernoemd. Tegenwoordig  wordt hij veelal in Nederland gekweekt, zo ook door Decorum kwekers Fa. Freek van der Velden, Jac. Oudijk en Villa Gerbera. In het wild komt deze plant met zijn gekleurde bloemen ook nog voor in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Gekleurd Gerbera boeket in een vaas

De veelzijdigheid van de Gerbera

De Gerbera is een veelzijdige plant voor zowel binnen- als buiten je huis. Een ideale plant of bloem die jouw huis binnen of buiten van extra kleur kan voorzien. Door zijn vrolijke en kleurrijke uitstraling is het ook een bloem die je kan gebruiken om te schenken bij speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld een kleurrijk boeket met Gerbera’s om iemand te verrassen bij een verjaardag of jubileum. Maar ook een als bruidsboeket zal deze bloem, door zijn grote kleurendiversiteit, het goed doen.

Gerbera verzorging

Wat is de beste Gerbera verzorging? De Gerbera is prachtig als snijbloem en als plant. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk ervan kan genieten?

Gerbera plant verzorgen

De Gerbera is als vaste plant gemakkelijk te verzorgen. Zorg er allereerst voor dat de plant in een pot of in de grond staat met goed doorlatende grond. Gerbera’s houden niet van natte voeten, dus geef ze niet te veel water. Het beste is om de grond licht vochtig te houden en de grond niet te laten uitdrogen. Gerbera’s houden van veel licht en warmte, zet ze daarom op een zonnige plek. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden en de bloei te bevorderen.

Onze kweker FA. Freek van der Velden geeft als tip: ‘‘De pot Gerbera doet het buiten ook goed, op het terras of op de tuintafel. En ze fleurt meteen je tuin op!’’

Gerbera's in een vaas

Gerbera bloem verzorgen

Als je Gerbera’s in een vaas zet, zorg er dan voor dat de vaas schoon is en vul hem met vers water. Kies bij voorkeur een vaas met een smalle opening, zodat de stelen goed bij elkaar blijven. Volg vervolgens de volgende stappen:

 • Pak een schone vaas
  Zorg voor een schone vaas en vul deze met schoon, lauwwarm water. Voeg eventueel een druppeltje chloor toe voor een extra langere houdbaarheid.

 • Snij de stelen schuin af
  Snij de stelen van de Gerbera’s schuin af met een scherp mesje. Hierdoor kunnen de stelen beter het water opnemen en blijven de bloemen langer mooi.

 • Zet de Gerbera’s in de vaas
  Zet de Gerbera’s nu in de vaas en zorg ervoor dat de stelen goed bij elkaar blijven en niet te dicht op elkaar staan. Hierdoor kunnen de bloemen zich beter ontwikkelen.

 • Plaats de vaas op de juiste plek
  Zo lang mogelijk genieten van je bloemen? Zet dan de vaas met bloemen op een lichte en koele plek, maar niet in de volle zon of bij de verwarming. Zorg daarnaast ervoor dat de vaas niet in de buurt van een fruitschaal staat, fruit zoals bananen en appels produceren ethyleen wat het rijpingsproces van de bloem doet versnellen.

Tip van onze kweker Dean van Villa Gerbera: ”Ververs het water om de paar dagen en snij de stelen dan opnieuw schuin af. Zo blijven de Gerbera’s zo lang mogelijk mooi.”

Geen snijbloemenvoeding toevoegen

Waarom chloor en geen snijbloemenvoeding toevoegen? Sommige snijbloemenvoeding bevat suikers, dit stimuleert bacteriegroei waardoor de vaten onderin de steel verstopt raken en gaat de Gerbera slap gaat hangen. Chloor houdt juist het water langer schoon, waardoor de Gerbera langer mooi blijft.

Gekleurde Gerbera's in een vaas

Wat is het verschil tussen de Gerbera en Germini?

Germini’s zijn vrolijke en kleurrijke bloemen die veel lijken op de bekendere Gerbera’s. Het grootste verschil tussen de Gerbera en Germini is de afmeting van de bloem, hebben ze een diameter van 8 centimeter of kleiner dan vallen ze onder de Germini’s, daarboven zijn het Gerbera’s. Het is dus eigenlijk het kleine zusje van de Gerbera, met dezelfde frisse uitstraling en talloze kleuren. Ze zijn perfect voor het opfleuren van een kamer of het maken van een mooi boeket.

Kortom, hij is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens gemakkelijk te verzorgen. Of je nu een kleurrijke toevoeging aan je tuin wilt of een vrolijk boeket cadeau wilt geven, Gerbera’s zijn altijd een goede keuze.

Naast zijn prachtige uitstraling heeft de Gerbera ook een symbolische betekenis. Zo staat de bloem symbool voor vriendschap, blijdschap en onschuld. Ideaal dus om cadeau te geven aan een goede vriend(in) of om jezelf op te fleuren.

Geniet van de kleurrijke bloemen van deze prachtige bloem van de maand!

Vrolijk gekleurde Gerbera's in een vaas

Wat zijn de 3 mooiste Gerbera’s van onze kwekers?

Onze kwekers produceren ontzettend veel Gerbera’s, de ene nog mooier dan de ander. Maar wat zijn eigenlijk hun favoriete Gerbera’s? Wij stellen ze hier voor.

De top 3 van Villa Gerbera

De 3 mooiste Gerbera’s volgens Dean van Villa Gerbera zijn:

1. Gerbera Powerball

‘’De Powerball is het hele jaar leverbaar en mooi om te geven als cadeau bij feestdagen. Dit is ook onze bestseller, hier wordt heel veel naar gevraagd’’. De kleur en de grote diameter vind ik heel mooi.’’

Gerbera Powerball
Powerball

2. Spider Gerbera Anacleto

Deze moeilijke uit te spreken Gerbera is uniek. Villa Gerbera is de enige kweker in Nederland die deze rood in geel overgaande Gerbera produceert. Een bloem die jou voor- en najaar van kleur kan voorzien.

Spider Gerbera Anacleto
Spider Anacleto

3. Gerbera Jetset

“Deze bloem is heel mooi door zijn speciale pastel/goudachtige kleur en diepzwarte hart. Mooi te combineren met roze én met oranje”, aldus onze kweker Dean.

Gerbera Jetset van Villa Gerbera
Jetset

De top 3 van Jac. Oudijk

Naast de Gerbera heeft heeft Decorum ook de Germini in zijn assortiment. Maar wat vindt kweker Jac. Oudijk nou de 3 mooiste Germini’s?

1. Germini Prosecco

Germini Prosecco
Germini Prosecco

2. Germini Sandero

Germini Sandero
Germini Sandero

3. Germini Albino

Germini Albino
Germini Albino

De mooiste Gerbera van Fa. Freek van der Velden

Naast de bloem is de Gerbera er ook als plant. Plantenkweker Fa. Freek van der Velden verkoopt hun Gerbera in een mix van gele, roze, rode, witte en oranje Gerbera’s. Zo is er voor ieder wat wils.

”Zelf vind ik de mix met roze tinten erg mooi. Roze past mooi in een modern interieur en deze kleur doet het goed rond de Moederdagen”, aldus Anita, verkoopster bij Fa. Freek van der Velden. ”Daarnaast doet de mix van pastelkleuren het altijd erg goed in het voorjaar.”

Gekleurde Gerbera's in pot
Gerbera Mix in pot