DIY: Kerstkrans maken met bloemen

DIY: Kerstkrans knutselen. Snel, simpel en stralend

Maak zelf jouw unieke kerstkrans met kerstbloemen

In de aanloop naar Kerstmis gaan bij veel mensen de handen uit de mouwen en worden de mooiste creaties gemaakt. De lampjes worden weer van zolder gehaald en de creatievelingen onder ons kunnen aan de slag met kerstgroen en bloemen. Want wat is leuker dan je huis aankleden met versieringen, de kerstboom en kerststukken zoals een kerstkrans?

Ben jij gek op knutselen en DIY projecten en wil je een eigen op maat gemaakte krans voor kerst maken? Dan kan je in deze blog alles vinden over een kerstkrans met bloemen. Je kan natuurlijk alle kleuren bloemen die bij jouw interieur passen gebruiken voor je eigen krans. Voor dit stappenplan hebben we gekozen voor klassiek rood met goud.

Je kan deze DIY-kerstkrans zo simpel maken als dat je zelf wil. De basis is gemaakt van blauwspar. Je kan zelf een steekschuim krans kopen en opsteken met kerstgroen, dit hebben wij gedaan in het voorbeeld. Wil je tijd besparen? Dan kan je de krans ook kant-en-klaar kopen en maak jij super snel jouw persoonlijke kerstkrans.

Kerstkrans met bloemen

Aan de slag met mijn kerstkrans

Dit hebben wij gebruikt voor onze kerstkrans:

 • Oasis krans
 • Blauwspar
 • Conifeer
 • Chrysant
 • Tulpen
 • Calla
 • Gouden Asparagus
 • Plataan ballen (goud)
 • Kerstballen
 • Lijmpistool
 • IJzerdraad
 • Krammen
 • Mesje / schaar
 • Dik touw

Stap 1: week de Oasis steekschuim in water

Als je van scratch af aan begint, leg je allereerst de Oasis krans in het water. Neem het liefst lauwwarm water en duw de krans niet volledig onderwater. Laat het rustig het water opnemen.

DIY Kerstkrans maken met bloemen - Stap 1

Stap 2: knip de blauwspar en voeg deze toe

Vervolgens knip je gelijke stukken van de blauwspar. Deze ga je allemaal in dezelfde richting opsteken. Voor de afwisseling kan je hier en daar een takje conifeer eraan toevoegen. Als je een deur- of raamkrans gaat maken, dan moet je het natuurlijk kunnen ophangen. Voordat je de krans dicht steekt, knoop je het touw eraan.  

DIY Kerstkrans maken met bloemen - Stap 2 Blauwspar toevoegen

Stap 3: versier de krans met bloemen

Nu ga je de kerstkrans versieren met bloemen. Als je een paar keer over de steel van de calla’s wrijft, kan je de stelen buigen. Zo draaien ze dus heel mooi om de krans. Zet het geheel vast met krammen.

DIY Kerstkrans maken met bloemen - Stap 3 Bloemen toevoegen

Stap 4: ga verder met de kerstdetails

Als de tulpen, chrysanten en calla’s allemaal erin zitten, gaan we aan de slag met de gouden details. Wij hebben gekozen voor geverfde asparagus en gouden plataan ballen. Steek de bloemen en de asparagus in dezelfde richting als het kersgroen. Hierdoor krijg je een mooie ronde beweging in de krans.

DIY Kerstkrans maken met bloemen - Stap 4 gouden kerstdetails toevoegen

Stap 5: bevestig de plataan- en kerstballetjes

Uiteindelijk lijm je de ijzerdraad aan de plataanballen met een lijmpistool. Op deze manier kan je de ballen in het steekschuim steken. Voeg wat rode en eventueel gouden kerstballetjes toe en je bent helemaal klaar om jouw eigen krans met een vleugje kerstmagie op te hangen aan deur!

DIY Kerstkrans maken met bloemen - Stap 5 kerstballen toevoegen

Personaliseer jouw krans

Natuurlijk kan je voor het maken van jouw kerstkrans ook gebruikmaken van andere materialen, zoals droogbloemen, gedroogde paddenstoelen, bloembollen of kerstballen. Zijn je favoriete bloemen niet gebruikt? Geen zorgen! Je kan natuurlijk ook andere bloemen in de Oasis steken, zoals de gerbera, lisianthus, helleborus en cymbidium.

DIY Kerstkrans maken met bloemen - Personaliseer jouw krans

Verlichting voor je kerstkrans: ook voor buiten?

Als je de krans buiten aan de voordeur wil ophangen, dan kan je het best bolbloemen (tulpen, narcissen, hyacinten en bolletjes) gebruiken. Die kunnen goed tegen wat koudere temperaturen. In deze donkere dagen is het natuurlijk geen overbodige luxe om kerstkransverlichting toe te voegen aan jouw creatie. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van verlichting voor je kerstkrans op batterijen –  verkrijgbaar bij o.a. de Action. Wil je de kerstkrans buiten ophangen? Let dan goed op dat je lichtjes daarvoor geschikt zijn. 

Wij hebben niet zo’n een hele grote kerstkrans gemaakt, maar je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil. Het is mogelijk om materialen toe te voegen of meer van hetzelfde om je kerstkrans te versieren of juist minder. Zelfs de lampjes zijn geen must, maar hopelijk krijgen bloemen wel een mooi en welverdiend plekje in de krans.

Veel plezier met het maken van je eigen betoverende krans voor tijdens de kerstperiode. Vergeet ook niet om even een fotootje te maken van je krans en deel deze op je socials met de hashtag #KerstmetDecorum zodat wij kunnen meegenieten van jouw unieke kerstcreatie!

Laat het kerstfeest beginnen! 🎄