Robert Bartolen floral designer

Robert Bartolen

Liefde voor de natuur en respect voor plantaardig materiaal hebben Robert van kleins af aan naar zijn beroepsleven geleid. Vanaf zijn zestiende is hij de weg ingeslagen van een ontwerper die graag verschillende richtingen van design ontdekt. De rode lijn is bloemsierkunst geassocieerd met tuinontwerp, modeontwerp, decorcreatie en ook interieurontwerp. Door deze richtingen te ontdekken, verruimde hij op natuurlijke wijze zijn horizon.

Vanaf het begin werd zijn floristische werk sterk beïnvloed door de decoratieve stijl van de floristiek. Zijn geleidelijke duik in de modevormgeving stelde hem in staat werken te creëren waarin hij bloemen en planten verwerkte tot onconventionele vormen.

Een belangrijke doorbraak betekende Roberts werk bij de creatie van NUDE BEAUTY I, II. Deze collecties werden gepubliceerd in verschillende toonaangevende tijdschriften over de hele wereld, van Zuid-Korea, Denemarken, Zwitserland tot Mexico. Met NUDE BEAUTY II ontdekt Robert steeds meer het belang van de nationale floristiek en haar elementen in de vorm van inheemse plantensoorten. Voor zijn eerste auteursopening onder de titel Essence of Life, maakt hij optimaal gebruik van inheemse planten. Robert transformeert gedichten, muziek, verzen en geluiden uit de natuur in florale vormen. Zijn nieuwe visie op floristiek komt met alle zintuigen van de mens die bij zijn werk betrokken zijn.

Robert heeft verschillende voorpagina’s samen voor professionele floristische buitenlandse media, waar hij louter nationale bloemen en materialen gebruikt. Zijn werk kan worden omschreven als solitair en minimalistisch.

In 2019 componeerde hij een collectie van bruiloft boeketten – SLAVIC EPOS, die een eerbetoon gaven aan floral design. Het is volledig samengesteld uit nieuwe technieken van originele Slavische plantensoorten, gebaseerd op Slowaakse en Tsjechische gedichten. De collectie wordt geplaatst in een speciale editie van trouwboeketten voor 2020 samen met wereldbloemisten. In 2021 werkte hij als hoofdbloemist voor het bezoek van paus Franciscus aan Slowakije.

Robert houdt van het creëren van objecten en wordt regelmatig ingezet op de meeste bijzondere en interessante locaties. Ben je benieuwd naar zijn werk? Volg hem dan op Instagram.